ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ




Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η διαπλοκή με τους Ρώσους επιχειρηματίες επαναφέρει την Κύπρο στο σχέδιο Ανάν;



Η διαπλοκή με τους Ρώσους επιχειρηματίες επαναφέρει την Κύπρο στο σχέδιο Ανάν;

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

του Δ. Παφίλα

Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο λείπουν οι ηγέτες και οι επιχειρηματίες. Όπως, στην εισβολή του 1974. Εκείνο το δραματικό βράδυ, ο πρώην Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Σόλων Τριανταφυλλίδης μάζεψε τους επιφανείς επιχειρηματίες, και τους είπε να στηρίξουν την Τράπεζα ώστε να μην κλείσει.
Η Τράπεζα δεν έκλεισε, τήρησε τις υποχρεώσεις της, και οι επιχειρηματίες επωφελήθηκαν στο πολλαπλάσιο τα επόμενα χρόνια. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τα ονόματα εκείνων των επιχειρηματιών. Ήταν όλοι επιχειρηματίες πρώτης γραμμής. Όλοι αυτοί λείπουν σήμερα. Είχαν παραμερίσει το προσωπικό συμφέρον προς όφελος όλης της Κύπρου. Αντίθετα, το «όχι» που είπαν στη Βουλή οι πολιτικοί- επιχειρηματίες ήταν καλό για εθνικές εορτές, αλλά δεν απαντούσε στο πρόβλημα. Τώρα, στην Κύπρο φαίνεται ότι, υπερτερεί το ιδιοτελές συμφέρον πολιτικών και επιχειρηματιών, οι οποίοι είναι σχεδόν δεμένοι με τα ρωσικά συμφέροντα. Η απόφαση του Eurogroup είναι μεν άδικη, εισάγει καινά δαιμόνια στο τραπεζικό σύστημα, αλλά οι Κύπριοι πολιτικοί οφείλουν να αντιληφθούν ότι, δεν μπορούν να σώσουν το Ρωσικό κεφάλαιο και να καταδικάσουν τον λαό. Ούτως ή άλλως το «κούρεμα» αφορά τους τόκους 18 μηνών. Τα προηγούμενα χρόνια, το ρωσικό κεφάλαιο επένδυσε, αλλά επωφελήθηκε. Και τώρα που ήλθε η ώρα στήριξης σου απαντούν ότι «είμαστε φίλοι, αλλά το πορτοφόλι είναι πορτοφόλι». Χαμένος χρόνος λοιπόν οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους. Οι τελευταίοι, όπως λέγεται θέλουν να αρπάξουν το ενεργειακό κομμάτι με αντάλλαγμα τα δάνεια.
Τι είναι προτιμότερο για τους αδελφούς Κυπρίους; Να εφαρμόσουν ένα «κούρεμα» στις καταθέσεις των Ρώσων ή να βρεθούν χρεοκοπημένοι; Την ίδια ώρα, όμως, οι γείτονες – εισβολείς ακονίζουν τα μαχαίρια. Ήδη βγήκε ένας Εγγλέζος αναλυτής στο Λονδίνο ο οποίος ανέφερε ότι, είναι έτοιμη η Τουρκία να δώσει στην Κύπρο 7 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα το σχέδιο Ανάν. Τότε, παρά τους χρηματισμούς, δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν το σχέδιο. Σήμερα, φαίνεται πως μπορούν να επιβάλλουν το σχέδιο, σε μια καταρρακωμένη Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

WebCounter.com
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Top WordPress Themes