ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ




Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑΣ: «ΝΑΙ σε όλα» από την Κυπριακή Βουλή



23 Μαρτίου 2013

by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης
   === Εγκρίθηκαν από το κυπριακό κοινοβούλιο και τα εννέα νομοσχέδια.
  === Ειδικότερα εγκρίθηκε ο περί ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης νόμος, το νομοσχέδιο για την επιβολή Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης.
  === Ο νόμος αυτός έχει σκοπό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας, την ανάθεση εξουσιών στον υπουργό Οικονομικών ή, κατά περίπτωση, στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τη δυνατότητα λήψης και επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.
  === Η Βουλή έδωσε το «πράσινο φως» στο νόμο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων που αφορά και την Λαϊκή Τράπεζα.
Ακόμη εγκρίθηκαν:
—- Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.
—- Ο περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.
—- Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.
—- Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
—- Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί και τέλος.
—- Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.
  === Όλα δείχνουν κάποιας μορφής κούρεμα
Σε κάποιας μορφής κουρέματος καταθέσεων συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες που έρχονται από τη Λευκωσία.

  === Μ. Σαρρής: Προέχει η συμφωνία με την τρόικα

Μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή ότι η φορολόγηση καταθέσεων «είναι ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι» των συνομιλιών των κύπριων πολιτικών αρχηγών, ανύνωμη πηγή την οποία επικαλείται το Κυπριακή Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε πως η σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων φαίνεται να καταλήγει προς διάσωση της Τράπεζας Κύπρου ΚΥΠΡ με συνεισφορά 20 – 25% των καταθετών της, με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση τόσο με την τρόικα όσο και με την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης και ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλά απευθείας με Ευρωπαίους ηγέτες.
Έκανε επίσης λόγο για ενθαρρυντικό κλίμα, ενώ μίλησε και για υπεύθυνη στάση από τη Βουλή.
Το κούρεμα καταθέσεων «είναι σίγουρα στο τραπέζι, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί για να δούμε αν ένας φόρος κάποιου είδους στις καταθέσεις θα μπορούσε να συνεισφέρει ώστε να οριστικοποιήσουμε το πακέτο» είχε σημειώσει ο κ. Σαρρής.
Είχε επισημάνει ακόμη πως έχει τεράστια σημασία να εξευρεθεί μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας, ώστε το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας να συμφωνηθεί το συντομότερο δυνατό και να επανέλθουμε, όπως είπε, στην ομαλότητα.
Πάντως πληροφορίες που μετέδωσε και το ΑΜΠΕ αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ένα ακόμη νομοσχέδιο για «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο θα κατατεθεί αύριο Σάββατο.
Στο μεταξύ, επικαλούμενο πηγές από την Ευρωζώνη, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν συνομιλίες για την κρίση στο νησί καθώς οι κύπριοι ηγέτες δήλωσαν ότι βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία για τη διάσωση της χώρας.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται από το πρωί η εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο μελών της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου και καταθετών στις κυπριακές τράπεζες.

  === Αβ. Νεοφύτου: Θα σώσουμε τον τόπο μας

Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων απόψε, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι, ένω η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, «υπάρχουν σημαντικά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση».
Ανέφερε ότι υπάρχουν καλά νέα, αφού με τις αποφάσεις που προβλέπεται να ληφθούν απόψε και με το κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακων τραπεζων στην Ελλάδα, τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίζονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια.
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε στον καλο δρόμο και θα καταφέρουμε, έστω παρά πολύ δύσκολα, να διασώσουμε την Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας να σωθούν 361.000 καταθέτες, που δεν θα επηρεαστούν ούτε κατά ένα σεντ».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

WebCounter.com
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Top WordPress Themes