ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ




Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό βήμα για την κοινωνία


Ιουνίου 12, 2013

του Κωνσταντή Σεβρή

Το απόγευμα της Τρίτης ο κύριος Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, την απόλυση των εργαζομένων της και τη δημιουργία νέου εθνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, νέο διαγωνισμό για προσλήψεις, με νέα, αυτή τη φορά μνημονιακά και κατοχικά κριτήρια…
Το βράδυ της ίδιας μέρας, η κυβέρνηση έκλεισε όλους τους εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς πομπούς, μαυρίζοντας τις οθόνες!
Για να αιτιολογήσει την απόφαση του, μίλησε για προνόμια, αδιαφανείς προσλήψεις και κακοδιαχείριση κονδυλίων και τμημάτων του προϋπολογισμού.

Πίσω από όλα αυτά ποιος βρίσκεται; Δεν βρίσκεται το σύνολο των πολιτικών ελίτ που στην προσπάθειά τους να κομματικοποιήσουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, προσλάμβαναν - αιτιολογούσαν αργομισθίες και πέταγαν λεφτά σε παραγωγές «σκουπίδια»; Κάθε μια από τις τηλεοπτικές περσόνες που ακριβοπλήρωσε ο ελληνικός λαός, δεν προσλήφθηκε για να «καθαρίζει» τα απόνερα της αντιπολιτευτικής κριτικής; Πίσω από τους διαγωνισμούς «φάντασμα» δεν κρυβόταν το μακρύ χέρι του Πασοκικού ή του Νεοδημοκρατικού παρακράτους;
Έταξε ο κύριος Κεδίκογλου στους πολίτες πως δε θα πληρώσουν το «χαράτσι» της ΕΡΤ για όσο αυτή εκπέμπει μια «μαύρη» εικόνα.
Όλα αυτά τα χρόνια, που διακόπτονταν το πρόγραμμα της ΕΡΤ για διαφημίσεις, δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί το ισοζύγιο εσόδων – εξόδων, όπως προσπαθεί να κάνει ένας μικρός επαρχιακός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός; Όλα αυτά τα χρόνια, υπουργεία, οργανισμοί και άλλοι φορείς έδιναν χρήματα στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Ουδείς από τους προϊστάμενους του αρμόδιου υπουργείου δεν συντόνιζε και αξιοποιούσε τα χρήματα αυτά για να ελαφρυνθούν οι πολίτες. Το έγκλημα έγινε, οι εγκληματίες έχουν όνομα, κόμμα και διεύθυνση.
Συνάμα, όμως, ουδείς μπορεί να αιτιολογήσει την απόφαση. Μέσα σε ένα απόγευμα χιλιάδες εργαζομένων, όχι μόνο δημοσιογράφοι, αλλά και απλοί τεχνικοί, σε πανεθνικό επίπεδο χάνουν τη δουλειά τους. Χάνουν το εισόδημα με το οποίο συντηρούσαν τις οικογένειές τους. Προστίθενται στο μακροσκελέστατο κατάλογο των ανέργων, σε εκείνη τη λίστα που αποδεικνύει την αποτυχία της μειοδοτικής κυβέρνησης Σαμαρά και το λαοκτόνο χαρακτήρα της γερμανικής επικυριαρχίας. 
Η πολιτική ευθύνη βαραίνει κατάφορα τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ, για τις παρελθούσες και τις σημερινές τους αποφάσεις. Για το ξεχαρβάλωμα και τη διάλυση ενός ακόμα δημοσίου οργανισμού και την οριστική του παράδοση στην «τουρκολάγνα» ιδιωτική τηλεόραση. Κι αν η ΔΗΜΑΡ για ακόμα μια φορά σωπάσει, θα ταυτιστεί στις συνειδήσεις των πολιτών με την πιο τυχοδιωκτική πολιτική οντότητα που πέρασε από το πολιτικό βίο του τόπου.
Η κοινωνική ευθύνη, όμως, της σωτηρίας και της ανασύνταξης της εθνικής ραδιοτηλεόρασης, βαραίνει τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Ήδη ξεκίνησαν οι διακηρύξεις των συνδικαλιστών για τις μαύρες οθόνες, τις «άφαντες» εφημερίδες και τα κλειστά ραδιόφωνα. Δελτία των 8 δεν προβλήθηκαν. Σε αυτό ακριβώς επενδύει η τρικομματική κυβέρνηση. Στη σιωπή!
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ή θα υπογράψουν ένα νέο συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό, ή θα δουν την πλάτη του. Οι «προβαλλόμενοι» δημοσιογράφοι όλα αυτά τα χρόνια που η ελληνική κοινωνία μαστίζονταν από την παρακμή, τον παρασιτισμό και την εξαθλίωση, έκλεισαν το στόμα τους. Σιώπησαν. Πρόδωσαν την κοινωνία, με τη στάση τους.
Τα χρόνια που πέρασαν, έφτασαν στα χέρια τους ειδήσεις που δεν έπαιξαν, που δε προβλήθηκαν ποτέ. Πληροφορίες, που, αν έρχονταν στο προσκήνιο, θα μπορούσαν να περισώσουν κάτι από τον πλούτο που σκόρπισαν τα κοράκια της μεταπολίτευσης στα τζάκια, στους επαγγελματίες χειροκροτητές και στους κάθε λογής βασικούς μετόχους. Για το αυτό το λόγο (η ΕΡΤ) αποκαλείται δημόσια και εθνική, κομμάτι και περιουσία του ελληνικού λαού, ώστε να υπερβαίνει τη σκόπελο της σφαίρας του ιδιωτικού και κρατικού. Να παρουσιάζει θέματα που «κόβονται» από τον Δ. Ο. Λ., τον Μπόμπολα, τον Αλαφούζο, τον Κοντομηνά, τον Βαρδινογιάννη και τις πολιτικές μαριονέτες τους.
Ας τα καταθέσουν όλα στην κοινωνία, για να «καθαρίσουν» από την «αλητεία» και το «ρουφιανιλίκι», όρους που εύλογα τους απέδωσε η κοινωνία για τη στάση τους. Να δώσουν στο φως της δημοσιότητας, όλα εκείνα που άκουσαν ως «εντολές», που είδαν στα ταξίδια τους με τις ηγεσίες. Να μιλήσουν για όλα όσα είδαν στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Τα ξέρουν, τα κατέγραψαν, τα έκρυψαν…
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα θελήσουν την στήριξη των εργαζόμενων του κλάδου τους. Πώς κάτι τέτοιο θα γίνει όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, απολάμβαναν προνόμια που εξασφάλιζαν με την απευθείας τους συνδιαλλαγή με το πολιτικό κατεστημένο; Μόνο εάν εκπονήσουν οι ίδιοι ένα νέο ρεαλιστικό πλαίσιο λειτουργίας και διαχείρισης του οργανισμού, που θα θέτει φραγμούς στο κομματισμό, την παρασιτική οικονομική διαχείριση και την αδιαφάνεια που μαστίζει τον οργανισμό, όμοια με την ευρύτερη σφαίρα του δημοσίου. Μόνο με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν να συναντήσουν τις αγωνίες των συναδέλφων τους και να κτίσουν εκ νέου, σχέσεις συναδελφικής αλληλεγγύης μαζί τους.
Βέβαια, να είμαστε ειλικρινείς. Ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, βλέποντας δεκαετίες το πάρτι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα χρήματά του να ξοδεύονται στα φορέματα της κάθε «τραγουδιάρας» για τη Eurovision ή στα πολυτελή στούντιο που πλάσαραν φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες, είχε αγανακτήσει. Και ακούστηκαν εύηχες σε αυτούς οι διακηρύξεις του κυρίου Μόσιαλου. Αυτό το κλίμα προσπαθεί να καπηλευτεί η Χρυσή Αυγή, που λεκτικά «συγκυβερνά» με την οπτική της Νέας Δημοκρατίας για την άμεση αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ.
Ας στοχαστούν όλοι αυτοί, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του εθνικού οργανισμού που λειτουργεί εντός και εκτός ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Και κυρίως, τη συνεισφορά του οργανισμού, στη διατήρηση επαφών του εκτός Ελλάδας ελληνισμού, με τον τόπο του. Ας σκεφτούν τη συνεισφορά του οργανισμού στον πολιτισμό, στη σφαίρα των γραμμάτων και των τεχνών. Ας στοχαστούν τη συνεισφορά του στη διατήρηση και την ενίσχυση της ορθόδοξης παράδοσης.
Ανοιχτοί πομποί σε όλα τα εθνικής και τοπικής εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικά στούντιο. Βήμα σε όλους τους αποκλεισμένους των προηγούμενων δεκαετιών. Ανοιχτό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό βήμα για την κοινωνία. Ανοιχτοί σταθμοί, εφημερίδες και ραδιόφωνα. Σύγκρουση ουσίας με τα υπολείμματα της Μεταπολίτευσης. Δώστε στην Κοινωνία τα άπλυτα τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

WebCounter.com
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Top WordPress Themes