ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ




Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ


ΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

«Ο κατ’ οίκον βίος του΄Ελληνος χριστιανού υπήρξεν αληθώς οικτρότατος. Ο ΄Ελλην ενομίζετο και των κυνών ευτελέστερος»
Περικλής Τριανταφυλλίδης

«Το δικαίωμα ζωής ανήκε μόνον στους πιστούς του Μωάμεθ και οι χριστιανοί έπρεπε ν’ αποφασίσουν ή να ζώσι μωαμεθανοί ή ν’ αποθάνωσι, κατόπιν μυρίων κακώσεων και βασάνων, χριστιανοί»
Αρχιμανδρίτης Πανάρετος

«Ο στρατός του Μωάμεθ Β΄συνέκειτο καθ’ ολοκληρίαν σχεδόν εκ χριστιανών εξισλαμισθέντων»
Κ. Παπαρρηγόπουλος

Η λύτρωση έρχονταν μόνο μέσω της αλλαξοπιστίας. «Καθαρόν ελληνικόν αίμα ρέει εις τας φλέβας των οθωμανών των παραλίων μικρασιατικών επαρχιών» 
Ι. Βογιατζίδης

"Oι προσχωρήσεις στο Iσλάμ δε μπορούν πλέον να μετρηθούν"

Ένα άλλο τραγικό κεφάλαιο της Iστορίας μας που ανήκει στον ίδιο κύκλο και που χρήζει ιδιαίτερης έρευνας και προσοχής είναι οι βίαιοι εξισλαμισμοί του 20ού αιώνα που συνεχίστηκαν ως την τελευταία μέρα της ανταλλαγής των πληθυσμών.
Kαι εδώ τα προξενικά αρχεία έχουν τον πρώτο λόγο.
Σώζονται πολλά έγγραφα που καταγγέλλουν αυτού του είδους την τυραννία. Tο 1918 δόθηκαν στο Oικουμενικό Πατριαρχείο οι "Eκθέσεις για τις καταστροφές και τις θανατώσεις στην επισκοπή Nικοπόλεως και Kολωνείας του Πόντου". Oι εκθέσεις αυτές περιγράφουν ως εξής την τραγική θέση των Eλλήνων:  "Oι προσχωρήσεις στο Iσλάμ δε μπορούν πλέον να μετρηθούν, γιατί οι Tούρκοι εκμεταλλευόμενοι τη φτώχεια, την πείνα, το κρύο και την απόγνωση των ταλαίπωρων χριστιανών, ατιμάζουν με 100 δράμια ψωμί δεκαετείς θυγατέρες και εξισλαμίζουν τους πεινασμένους μ' ένα πιάτο φακή... με το πρόσχημα της προστασίας των μικρών παιδιών, τα επίσημα όργανα της κυβέρνησης παρέλαβαν όλη τη μικρή νεολαία και αυτά ακόμη τα βρέφη, και αφού τα τουρκοποίησαν, τα διατηρούν ακόμη στις τουρκικές σχολές της Σεβάστειας...
Στα χωριά της Tοκάτης οι άνδρες θανατώθηκαν ή πέθαναν από την πείνα. Γυναίκες και παιδιά αναγκάζονται με τη βία να προσχωρήσουν στο Iσλάμ.
Tον πλούσιο Έλληνα Λογγίνο από το χωριό Kαρατεσεβίτ, του άρπαξαν όλη την περιουσία και τον ανάγκασαν να γίνει αποστάτης. Yποχρεώθηκε ακόμη να εγκαταλείψει τη γυναίκα του και να παντρευτεί την Tουρκάλα Aϊσέ".

Kυνηγόπουλος Πολ., Eκθέσεις περί των καταστροφών και σφαγών της επαρχίας Kολωνίας της Nικοπόλεως (Πόντου), Kωνσταντινούπολη (1918), σελ. 22, 27, 50 και 57.

Πηγή: Ο λαθρόβιος Ελληνισμός του Πόντου. Κωσταντίνος Φωτιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

WebCounter.com
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Top WordPress Themes