ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ




Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ο νέος εβραῖος κυβερνήτης της Ελλάδος



Ο νέος εβραῖος κυβερνήτης της Ελλάδος - 
Το βιογραφικό του εγγυάται την ''επιτυχία'' του


Νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα
3/7/13

Του Αθανασιου Ελλις

Εναν έμπειρο διπλωμάτη καριέρας με θητεία σε δύσκολα πόστα, με πιο πρόσφατα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, επέλεξε ο πρόεδρος Ομπάμα ως επόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο κ. Ντέιβιντ Πιρς έχει να διαχειριστεί ένα εύφλεκτο γεωπολιτικό παζλ στην Αν. Μεσόγειο.
Ο Ντέιβιντ Πιρς θα συναντήσει στην Ελλάδα ένα ρευστό σκηνικό, που χαρακτηρίζεται από πολιτική αβεβαιότητα και οικονομική δυσπραγία, ενώ θα κληθεί να διαχειρισθεί ένα εύφλεκτο γεωπολιτικό παζλ στην ανατολική Μεσόγειο, με το τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ να αποτελεί μια νέα πραγματικότητα.

Πάντως, ο 63χρονος διπλωμάτης θα βρει στην Ελλάδα ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον από αυτό που παραδοσιακά έβρισκαν οι εκάστοτε Αμερικανοί πρέσβεις. Με το Βερολίνο να εισπράττει το σύνολο σχεδόν της δυσαρέσκειας της ελληνικής κοινωνίας, η Ουάσιγκτον έχει τα τελευταία χρόνια μείνει στο «απυρόβλητο». Σε αυτό συνετέλεσε και ο απερχόμενος πρέσβης Ντάνιελ Σμιθ, ο οποίος, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, υπήρξε σοβαρός, χαμηλών τόνων και αποτελεσματικός. Εχοντας, μάλιστα, διατελέσει προσωπάρχης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αρχή της θητείας της Χίλαρι Κλίντον, διέθετε και άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με την πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, κάτι που του επέτρεψε να διευθετήσει αρκετές συναντήσεις της τελευταίας με Ελληνες ομολόγους της, παρότι οι συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών την τελευταία τετραετία (Μπακογιάννη, Παπανδρέου, Δρούτσας, Λαμπρινίδης, Δήμας, Μολυβιάτης, Αβραμόπουλος, Βενιζέλος) σίγουρα δεν βοήθησαν. Τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόταν σε εξέλιξη η προεργασία για την πραγματοποίηση επίσκεψης του Τζον Κέρι στην Αθήνα, η οποία μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Βασιλίσσης Σοφίας ενδεχομένως να καθυστερήσει.
«Μεγάλη απώλεια» Παράγων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που συνεργάζεται με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε στην «Κ» ότι η αποχώρηση του Ντάνιελ Σμιθ αποτελεί «μεγάλη απώλεια», καθώς «είχε ξεχωριστή απόδοση και προώθησε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στη διάρκεια μιας περιόδου μεγάλης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα», αλλά πρόσθεσε ότι και η επιλογή του Ντέιβιντ Πιρς είναι «εξαιρετική» καθώς «από τη σταδιοδρομία του προκύπτει μια αποφασιστική ηγετική προσωπικότητα σε πολύ δύσκολα διπλωματικά περιβάλλοντα».
Ο Ντέιβιντ Πιρς ήταν μέχρι τώρα αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Εχει εξοικείωση με τα ελληνικά θέματα καθώς ήταν υπεύθυνος του γραφείου για την Ελλάδα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια δύσκολη φάση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, κατά την περίοδο 1985-1987. Τη διετία 2011-2012 ήταν επιτετραμμένος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ενώ προηγουμένως (2008 - 2011) διετέλεσε πρέσβης στην Αλγερία.
Την περίοδο 2005 - 2008 ήταν πολιτικός ακόλουθος στη Ρώμη και παράλληλα δρούσε ως ειδικός σύμβουλος του πρέσβη στη Βαγδάτη κατά την πολύ κρίσιμη περίοδο που ακολούθησε αμέσως μετά τον πόλεμο του Ιράκ. Από το 2003 έως το 2005 υπηρέτησε σε διπλωματικές αποστολές στο Ισραήλ, τη Συρία και το Ντουμπάι, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει και βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.
Οπως επισήμανε ο συνεργάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «η εμπειρία του στο Ισραήλ, τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε συνδυασμό με την άμεση γνώση της νότιας Ευρώπης, της Μεσογείου και της βόρειας Αφρικής, αντανακλούν μια πλούσια γεωπολιτική προσέγγιση που θα συμβάλει στο να επικεντρώσει τον συνεταιρισμό ΗΠΑ - Ελλάδας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν την Ελλάδα και ολόκληρη τη NA Ευρώπη τα επόμενα χρόνια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

WebCounter.com
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Top WordPress Themes