Ο ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ 1
 Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψη 
τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή,
 σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψη,
 ποῦ μὲ βία μετράει τὴ γῆ.
 2
 Ἀπ᾿ τὰ κόκαλα βγαλμένη
 τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
 καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
 χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!
 3
 Ἐκεῖ μέσα ἐκατοικοῦσες
 πικραμένη, ἐντροπαλή,
 κι ἕνα στόμα ἀκαρτεροῦσες,
 «ἔλα πάλι», νὰ σοῦ πῇ.
 4
 Ἄργειε νά ῾λθη ἐκείνη ἡ μέρα
 κι ἦταν ὅλα σιωπηλά, 
γιατὶ τά ῾σκιαζε ἡ φοβέρα
 καὶ τὰ πλάκωνε ἡ σκλαβιά.
 5
 Δυστυχής! Παρηγορία
 μόνη σου ἔμεινε νὰ λὲς
 περασμένα μεγαλεῖα
 καὶ διηγώντας τα νὰ κλαῖς.
 6
 Καὶ ἀκαρτέρει, καὶ ἀκαρτέρει
 φιλελεύθερη λαλιά,
 ἕνα ἐκτύπαε τ᾿ ἄλλο χέρι 
ἀπὸ τὴν ἀπελπισιά,
 7
 κι ἔλεες «πότε, ἅ! πότε βγάνω 
τὸ κεφάλι ἀπὸ τς ἐρμιές;» 
Καὶ ἀποκρίνοντο ἀπὸ πάνω
 κλάψες, ἅλυσες, φωνές.
 8
 Τότε ἐσήκωνες τὸ βλέμμα
 μὲς στὰ κλάιματα θολό,
 καὶ εἰς τὸ ροῦχο σου ἔσταζ᾿ αἷμα
 πλῆθος αἷμα ἑλληνικό.




ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΣΑ ΞΕΧΑΣΑΜΕ: «Και βγήκαν τώρα κάτι δικοί μας κυβερνήτες, Έλληνες, σπορά της εβραιουργιάς, που είπαν να σβήσουν την Αγία Πίστη, την ορθοδοξία, διότι η Φραγκιά δεν μας θέλει με τέτοιο ντύμα Ορθόδοξον. Και εκάθησα και έκλαιγα δια τα νέα παθήματα. Και επήγα πάλιν εις τους φίλους μου τους Αγίους. Άναψα τα καντήλια και ελιβάνισα λιβάνιν καλόν αγιορείτικον. Και σκουπίζοντας τα δάκρυα μου τους είπα: «Δεν βλέπετε που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα παλιόψαθα; Βοηθείστε, διότι μας παίρνουν, αυτοί οι μισοέλληνες και άθρησκοι, ότι πολύτιμον τζιβαϊρικόν έχομεν. Φραγκεμένους μας θέλουν τα τσογλάνια του τρισκατάρατου του Πάπα. Μην αφήσετε, Άγιοι μου αυτά τα γκιντί πουλημένα κριγιάτα της τυραγνίας να μασκαρέψουν και να αφανίσουν τους Έλληνες, κάνοντας περισσότερο κακό από αυτά που καταδέχθηκεν ο Τούρκος ως τίμιος εχθρός μας».





Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ο πόλεμος στη Συρία: Τα πιθανά και τα δυνατά


Ο πόλεμος στη Συρία: Τα πιθανά και τα δυνατά
Ιουνίου 19, 2013


Η Συρία αποτέλεσε σε κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας το πεδίο όπου παίχθηκε η κυριαρχία της Μέσης Ανατολής από τη νίκη των Αράβων επί των Βυζαντινών στη μάχη του Γιαρμούκ (μάχη Ιερομύακος) το 636 έως την προέλαση των αραβικών στρατών υπό τον Φεϊζάλ και τον Λώρενς της Αραβίας προς τη Δαμασκό το 1918. Σήμερα ο εμφύλιος στη Συρία είναι δυνατόν να οδηγήσει στην ανατροπή των εν πολλοίς αυθαίρετων και τεχνητών συνόρων που χάραξαν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις μετά τον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά την αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητά τους για περίπου 100 χρόνια.
Παρά τις αρχικές προβλέψεις ή, μάλλον, τους ευσεβείς πόθους τόσο των αντικαθεστωτικών όσο και των δυτικών πρωτευουσών, το καθεστώς Μπάαθ / Άσαντ αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτικό βασιζόμενο σε τρεις παράγοντες που δεν υπήρχαν στην περίπτωση της Λιβύης. 
Πρώτον, στην ύπαρξη εθνοθρησκευτικών μειονοτήτων, κυρίως των Αλαουϊτών, οι οποίες έχουν συνδέσει την ίδια τους την ύπαρξη με το κόμμα Μπάαθ και κυρίως την αλαουϊτική οικογένεια των Άσαντ. 

Ο άγνωστος πόλεμος στα ανοικτά της συριακής ακτής


Ο άγνωστος πόλεμος στα ανοικτά της συριακής ακτής 
19/6/13

RÉSEAU INTERNATIONAL (Γαλλία) (μτφ. Κριστιάν) 
 Βαλεντίνος Βασιλέσκου*

"Χωρίς ούτε  μια τουφεκιά, αυτή η αντιπαράθεση κερδήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο από τη Ρωσία, για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο"

Bush vs Κuznetsov, σημειώσατε 2

Εξήγησα σε προηγούμενο άρθρο (Συρία, μια δοκιμή για την επιβίωση του Ισραήλ), ότι ο κλοιός για την κατάκτηση της Δαμασκού από τους αντάρτες  από το Νοέμβριο 2012 έως τη 5η  Φεβρουαρίου 2013, τελείωσε με μια μεγάλη καταστροφή για το δήθεν Συριακό Απελευθερωτικό Στρατό.
Αυτό επέτρεψε στον εθνικό στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να αναλάβει την πρωτοβουλία και να ξεκινήσει  μια γενική επίθεση που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο τέλος του εμφυλίου πολέμου.
Παράλληλα με αυτές τις χερσαίες μάχες έλαβε χώρα στη Μεσόγειο ένας πιο περίπλοκός πόλεμος μεταξύ του ρώσικου και αμερικανικού στόλου με στρατηγικούς ελιγμούς και εξαιρετικά επικίνδυνη επανατοποθέτηση, σύμφωνα με όλους τους κανόνες της σύγχρονης στρατιωτικής τέχνης. 

Η εκλογή Ροχανί στο Ιράν αλλάζει όλη τη Μ. Ανατολή


Η εκλογή Ροχανί στο Ιράν αλλάζει όλη τη Μ. Ανατολή 
20/6/13

Η κρίση που προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ και να απολύσει τους πάνω από 2.500 εργαζόμενους για να φτιάξει μια εντελώς δική του, απολύτως μνημονιακή κρατική ραδιοτηλεόραση σαν την ΥΕΝΕΔ επί χούντας, εμπόδισε αντικειμενικά τους Ελληνες να συνειδητοποιήσουν τις τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις που θα έχουν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή οι προεδρικές εκλογές που έγιναν στο Ιράν. Η απροσδόκητη, ανετότατη επικράτηση από τον πρώτο γύρο του φιλοδυτικού Χασάν Ροχανί ως νέου προέδρου της χώρας (ο Αχμαντινετζάντ δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος βάσει του Συντάγματος του Ιράν επειδή είχε ήδη διατελέσει πρόεδρος επί δύο συνεχείς θητείες) συνιστά θρίαμβο της πολιτικής των ΗΠΑ. Οχι μόνο ούτε κυρίως επειδή οι Αμερικανοί θα έχουν έναν «δικό τους» με την ευρεία έννοια άνθρωπο στην προεδρία του Ιράν. Αυτό είναι το λιγότερο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η εκλογή Ροχανί να μη συνεπιφέρει άμεσα και κάποια ουσιώδη αλλαγή στις σχέσεις της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον επειδή τόσο η εξωτερική πολιτική όσο και το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ανήκουν στη δικαιοδοσία του Ανώτατου Ηγέτη της ισλαμικής επανάστασης αγιατολάχ Χαμενεΐ ο οποίος δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει στάση. Αλλού βρίσκεται η πολλαπλή σημασία της εκλογής του Ροχανί.

Το Βυζαντινό Κόμμα του Λιβάνου


Το Βυζαντινό Κόμμα του Λιβάνου

Αποκλειστική Συνέντευξη του Rodrigue Khoury στο Olympia.gr !
Ιουνίου 23, 2013

Το Levant Party (Ελληνικά: Κόμμα της Εγγύς Ανατολής, Αράβικα: Mashreq Party) ξεκίνησε την δημιουργία του ως ένα γκρουπ νέων ανθρώπων με όραμα ένα καλύτερο αύριο. Μόλις το 2012 αναγνωρίστηκε από την Κυβέρνηση του Λιβάνου και πλέον είναι και επίσημα καταχωρημένο κόμμα. Στο Λίβανο δια του συντάγματος οι Ελληνορθόδοξοι δικαιούνται 14 θέσεις στη Βουλή. Μέχρι σήμερα αυτές οι θέσεις καλύπτονταν από Ελληνορθόδοξους μέσω διαφόρων κομμάτων που συνήθως δεν αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της Ελληνορθόδοξης κοινότητας. Αυτό γέννησε και την ανάγκη για ένα τέτοιο κόμμα. Ολες οι πληθυσμιακές ομάδες που αποτελούν το Λίβανο έχουν δικό τους κόμμα, όπως ακόμα και δικό τους τηλεοπτικό δίκτυο. Τώρα πολλοί πολιτικοί και άλλοι Ελληνορθόδοξοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο νέο κόμμα από όλες τις μεριές της χώρας. Εντύπωση προκαλεί ή ευρεία αποδοχή όλων των κομμάτων, πραγματοποιώντας συναντήσεις, όπως το ίδιο ισχύει και με τους πρέσβεις διαφόρων χωρών.

 

WebCounter.com
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Top WordPress Themes