ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ




Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Η τρομοκρατία στη Συρία δεν ηττάται με τον βομβαρδισμό μόνον του "Ισλαμικού Κράτους"

Η τρομοκρατία στη Συρία δεν ηττάται με τον βομβαρδισμό μόνον του "Ισλαμικού Κράτους"
6/10/15

Μετάφραση - Απόδοση Σωτήρης Δημόπουλος

Ο Διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, δρ. Ταλέμπ Ιμπραχήμ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «VZGLIAD» μίλησε για την αντιτρομοκρατική επιχείρηση της ρωσικής αεροπορίας και ανέλυσε πως πρέπει να αξιολογήσουμε τις δηλώσεις της Δύσης.

Το ΝΑΤΟ εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία και κάλεσε τη Ρωσία να «σταματήσει να βομβαρδίζει την μετριοπαθή αντιπολίτευση» στο Ιντλίμπ, τη Χάμα και τη Χομς. Αυτές οι περιοχές πραγματικά ελέγχονται από την αντιπολίτευση;
–Η Δύση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά τη Συρία. Καθημερινά παρακολουθώ τη δυτική και τη σαουδαραβική τηλεόραση, ακούω τι λένε για την κατάσταση στη Συρία, αλλά ζω στη Δαμασκό, ταξιδεύω στη χώρα και βλέπω. Όσα λένε είναι εντελώς ψευδή και προπαγανδιστικά, και θα ενταθούν.

Τις πρώτες ημέρες η Ρωσία βομβάρδισε οκτώ θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στις περιοχές της Χομς και της Χάμα. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΙΚ και άλλων ριζοσπαστικών ομάδων, όπως η «Ντζεμπχάτ αν-Νούσρα» και η «Ντζαΐς αλ-Φατάχ».
Οι δηλώσεις των δυτικών, Τούρκων και Σαουδαράβων αξιωματούχων για το ότι δήθεν η Ρωσία βομβαρδίζει όχι τους τρομοκράτες αλλά τη συριακή αντιπολίτευση είναι ψέμα. Στη Συρία εκτός του ΙΚ υπάρχουν δεκάδες και εκατοντάδες τρομοκρατικές οργανώσεις. Για να νικήσεις τη τρομοκρατία στη Συρία δεν αρκεί να βομβαρδίζεις το ΙΚ. Στη χώρα υπάρχουν μαχητές του «Μετώπου Αλ Νούσρα», της «Ντεΐς Αλ-Φατάχ», και αυτές είναι «Αλ-Κάιντα». Οι αεροπορικές δυνάμεις της Συρίας και η ρωσική αεροπορία πρέπει να πολεμήσουν και με αυτούς τους τρομοκράτες, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία θα έχουν σταδιακή επιτυχία, και στις χώρες της Δύσης, στη Τουρκία, στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ δεν απομένει τίποτε άλλο, εκτός από το να διεξάγουν προπαγάνδα. Ήταν κάτι το απολύτως αναμενόμενο έπειτα από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων της Ρωσίας εναντίον του ΙΚ και των άλλων ριζοσπαστικών ομάδων.
Η σύγκρουση στη Συρία κρατάει ήδη πάνω από τέσσερα χρόνια. Πολλοί βλέπουν σ’ αυτήν θρησκευτικές αιτίες. Κυρίως μιλούν για τον πόλεμο της σουνιτικής πλειοψηφίας εναντίον της αλεβίτικης μειοψηφίας. Πώς το βλέπει αυτό η Δαμασκός;
–Οι οποιεσδήποτε αναφορές στο θρησκευτικό στοιχείο της συριακής κρίσης είναι εν πολλοίς υπερβολικές και εξυπηρετούν κάποια ΜΜΕ και πολιτικές δυνάμεις που κάνουν ουσιαστική παραποίηση. Στη Συρία δεν υφίστανται και υφίσταντο ποτέ σιιτικές πολιτικές ομάδες, σουνιτικές ομάδες ή κάτι ανάλογο. Η Συρία είναι ένα κοσμικό κράτος, όπου για πολύ μεγάλο διάστημα επικρατούσε η ιδεολογία του συριακού αραβικού εθνικισμού. Υπό αυτή την έννοια, η Ρωσία με τις ενέργειές της υποστηρίζει την κρατική κυριαρχία της Συρίας και τους πολίτες της. Η Μόσχα δεν υποστηρίζει στη Συρία τους σουνίτες, τους σιίτες, τους αλεβίτες, τους χριστιανούς ή κάποιον άλλον, υποστηρίζει τη συριακή κοινωνία.
Αν κοιτάξετε στα θύματα των τρομοκρατών του ΙΣΙΣ, θα δείτε ότι η πλειοψηφία τους ανήκει στην σουνιτική κοινότητα της Συρίας. Σχεδόν το 80-90% των Σύριων που δολοφονήθηκαν ανήκουν στο σουνιτικό κλάδο του Ισλάμ.
Κατά την άποψή σας η σουνιτική κοινότητα της Συρίας υποστηρίζει τις προσπάθειες της Μόσχας ενάντια στη τρομοκρατία;
–Η απόλυτη πλειοψηφία των εκπροσώπων αυτής της τάσης του Ισλάμ υποστηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας. Η σουνιτική κοινότητα διαιρείται σε δύο στρατόπεδα. Πρώτο είναι οι Σούφι της Συρίας, που παραδοσιακά ήσαν πολλοί στη Συρία. Αυτοί αναμφίβολα υποστηρίζουν τις ενέργειες της Μόσχας στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ. Δεύτερο είναι των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται υπό την επιρροή των ουαχαμπιτών και ριζοσπαστών. Αυτοί αντιτίθενται στην κυβέρνηση της Δαμασκού. Έπειτα από την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων πολλοί από αυτούς αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους.
Υπάρχει και άλλη ομάδα της σουνιτικής κοινότητας, οι συριακές σουνιτικές φυλές. Το ΙΚ εφάρμοσε μαζικές εκτελέσεις και δολοφονίες εναντίον των σουνιτικών φυλών στη Συρία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Νταΐρ-εζ-Ζόρα. Προσωπικά γνωρίζω τους ηγέτες της φυλής Σβαϊτάντ, η οποία έχει χάσει στον πόλεμο με το ΙΚ περίπου 13 χιλιάδες μέλη της. Το 70-80% των σουνιτικών φυλών της Συρίας έπειτα από τις θηριωδίες και τις δολοφονίες των τρομοκρατών του ΙΚ και άλλων ριζοσπαστικών ομάδων υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ρωσίας και είναι ικανοποιημένοι που η Μόσχα ξεκίνησε τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τρομοκρατών που τους καταπιέζουν.
Περίπου το 60-70% των στρατιωτών του συριακού στρατού είναι σουνίτες. Ο υπουργός Άμυνας της Συρίας είναι σουνίτης. Η σουνιτική κοινότητα στη Συρία αποτελείται από Άραβες κοσμικούς εθνικιστές, όπως και η αλεβίτικη. Όλοι μας είμαστε πρωτίστως Σύριοι και μουσουλμάνοι.
Το ΙΚ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία πολεμούν μερικές χιλιάδες προερχόμενοι από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας;
–Μόνον στην περιοχή της Συρίας στις τάξεις του ΙΚ πολεμούν περίπου 3.000 μαχητές από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Ο επονομαζόμενος υπουργός άμυνας του ΙΚ, ο Αμπού Μουσλίμ ας-Σισάνι, προέρχεται από τη Τσετσενία.
Πολεμώντας εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία, η Μόσχα αποτρέπει την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στη Ρωσία, και στις άλλες δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.
Είναι ένας προληπτικός πόλεμος για την υπεράσπιση των Ρώσων από την τρομοκρατία στο έδαφός τους. Σε αντίθετη περίπτωση οι μαχητές του ΙΚ δεν θα σταματήσουν στη Συρία και στο Ιράκ. Ήδη έχουν επεκτείνει την επιρροή τους στην Κεντρική Ασία και στο Βόρειο Καύκασο.

Πηγή Vzgliad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

WebCounter.com
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Top WordPress Themes