ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ




Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΝΕΙΣ - ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ


ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΝΕΙΣ

Σύνταγμα της Ελλάδος - Άρθρo 21:
1. H oικoγένεια, ως θεμέλιo της συντήρησης και πρoαγωγής τoυ Έθνoυς, καθώς και o γάμoς, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελoύν υπό την πρoστασία τoυ Kράτoυς.

«Ένταση σημειώθηκε γύρω στις 4.30 το απόγευμα της Τετάρτης, στο κέντρο φιλοξενίας, στο Χέρσο Κιλκίς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες συνεπλάκησαν μεταξύ τους. Λίγη ώρα μετά η ένταση σταμάτησε, ενώ σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, τέσσερα άτομα διεκομίσθησαν τραυματισμένα στο νοσοκομείο του Κιλκίς».

Την προηγούμενη εβδομάδα εντελώς απροειδοποίητα, ανευ καμμίας ενημέρωσης από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, μάθαμε ότι για την επομένη μέρα αποφασίστηκε μονομερώς από το υπουργείο παιδείας η ένταξη, για αρχή, εντός του σχολείου που μαθητεύουν τα παιδιά μας, 45 παιδιών μουσουλμάνων λαθρομεταναστών ή προσφύγων.
Μετά από τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Ελλάδα με την παράνομη είσοδο δια των δουλεμπορικών της Τουρκίας μουσουλμανικών πληθυσμών χωρίς καμμία ικανή αντιμετώπιση από την κυβέρνηση, χωρίς να έχουν ελεγχθεί αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς να ενημερώνουν όλους εμας, τον κυρίαρχο Ελληνικό λαο κατά το Σύνταγμα, για το άν πρόκειται περί λαθρομεταναστών ή προσφύγων και από ποιές χώρες, με την έξαρση εγκληματικότητας στα hot spots, αλλά και εγκληματικότητας κατά Ελλήνων πολιτών, όπως την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη - διεπράχθη ληστεία 3 πολιτών και βιασμός μίας κοπέλας στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο -, με δράστες νέους αλλά ακόμη και ανηλίκους λαθρομετανάστες, αλλά και με αλληλομαχαιρώματα και εξεγέρσεις εντός των hot spot και εκτός, στην Λέσβο, Ειδομένη και αλλού, και η έξαρση σοβαρών κρουσμάτων ηπατίτιδας και άλλων επικίνδυνων ασθενειών στις γύρω περιοχές και στα hot spots και χωρίς καμμία ενημέρωση, κινηθήκαμε άμεσα, αντιδρώντας ως Δήμος και ως σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, και αποστείλαμε επίσημη απόφαση στις αρμόδιες αρχές οι οποίες ουδέποτε μας απάντησαν στα ερωτήματα και τις προϋποθέσεις που τους θέσαμε.
Αλλά αντιθέτως άρχισε κατευθείαν μία κατατρομοκράτηση των γονέων και όλων των κατοίκων που αντιδρούν, με συκοφαντικές δυσφημήσεις, απειλές, αποπροσανατολισμό, εκφοβισμούς με τηλέφωνα στα σπίτια μας, με απειλές επιβολής υπέρογκων προστίμων, με φράσεις όπως θα σας πάρουμε τα σπίτια κ.α., την στιγμή μάλιστα που η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης και για ότι συμβεί από την πίεση και την ψυχοσωματική βία που δέχθηκε θα υπάρξουν αυστηρές ποινικές διώξεις και αδρές αποζημιώσεις.
Όλες οι πράξεις που υποστήκαμε, συνιστούν ποινικά κολάσιμες πράξεις και βεβαίως τρομοκρατία και παραβίαση των θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων μας ως Ελλήνων πολιτών, στην έκφραση, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, στην αξιοπρέπεια, στην ασφάλεια, στην υγεία, αλλά και ως γονέων, αφού ασκούμε την κηδεμονία και την επιμέλεια των παιδιών μας και προστατεύουμε την υγεία την ασφάλεια, και τις συνθήκες εκπαίδευσής τους με βάση το συνταγματικό μας δικαίωμα.
Η διαβεβαίωση για ζητήματα υγείας απαιτούμε να γίνει με την σύμφωνη γνώμη και υπογραφή των ιατρικών συλλόγων της χώρας, και ειδική διαδικασία εγγραφής με υπογραφές και ανάληψη ευθυνών, πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ. Οι λόγοι είναι πολλοί.
 Έπειτα, σε γενική Συνέλευση των γονέων του σχολείου μας λάβαμε ομόφωνη απόφαση όλοι οι γονείς, για συνέχεια των κινητοποιήσεων και αποχή των παιδιών μας από τα μαθήματα, αφού κανείς δεν μας διαβεβαίωνε για τους φόβους και τις θέσεις μας με επίσημο και δεσμευτικό τρόπο. Αυτή ήταν η μόνη ειρηνική μορφή εκδήλωσης των θέσεών μας, αλλά και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών μας. Επομένως οι αποφάσεις αυτές ήταν απολύτως νόμιμες, στηριζόμενες στο ισχυρό συνταγματικό δικαίωμά μας για την μόρφωση των παιδιών μας, την υγείας τους και την ασφάλειά τους. Και όλα αυτά, ειδικά όταν μία από τις προϋποθέσεις διαμονής αλλοδαπών στην χώρα μας είναι ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία (ν. 3386/2005, άρθρο 10).
Αν συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας τότε σύμφωνα με το νόμο η διαμονή τους στην χώρα είναι παράνομη. Οι αρμόδιες αρχές θα έπρεπε να προστατεύσουν όπως υποχρεούνται την δημόσια υγεία της περιοχής ζήτημα το οποίο θα αναλυθεί παρακάτω.
 Επιπλέον δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί εις βάρος μας βούληση άρνησης της εκπαίδευσης στα παιδιά μας (λόγω της απόφασης αποχής ως μέσου πιέσεως), αλλά αντιθέτως οφείλει να μας καταλογιστεί άσκηση του συνταγματικού γονικού δικαιώματός μας, διότι προστατεύουμε την παιδεία, την υγεία και την ασφάλειά μας, από την προσβολή των συνταγματικών δικαιωμάτων μας, ώς γονείς και παιδιά, εκ μέρους των αυταρχικών αποφάσεων του κράτους, χωρίς να είμαστε ενημερωμένοι, εμείς οι γονείς, που έχουμε κατοχυρωμένα συνταγματικά θεμελιώδη γονικά δικαιώματα, τα οποία γονικά δικαιώματα υπερέχουν ποιοτικά και ποσοτικά έναντι της κρατικής αρμοδιότητας. Έχουν δηλ. σημαίνουσα βαρύτητα έναντι αυτής στο πλαίσιο του αξιολογικού συστήματος των συνταγματικών κανόνων και σύμφωνα με την αρχή της προστασίας των συμφερόντων των τέκνων από τους γονείς τους. 
Δεν εφαρμόζεται σε καμμία περίπτωση ο νόμος της παραβίασης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από εμάς, αλλά αντιθέτως το κράτος είναι εκείνο που προσβάλλει το δικαίωμα των παιδιών μας στη υποχρεωτική εκπαίδευση, αφού τα εκθέτει σε κινδύνους, προσβάλλοντας σειρά συνταγματικών τους δικαιωμάτων, όπως η υγεία, η ασφάλεια κ.α. Ως εκ τούτων, μας εμποδίζει την άσκηση του δικαιώματός μας στην εκπαίδευση των παιδιών μας.
   Όλα αυτά, βάσει του άρθρου 1510 παρ. 1 του ΑΚ, το οποίο καθορίζει την υποχρέωση των γονέων για μόρφωση των τέκνων, τονίζοντας «τη μέριμνα για το ανήλικο τέκνο ως καθήκον και δικαίωμα των γονέων, ενώ η γενική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου», και του άρθρου 1518 του ΑΚ, που προβλέπει «την ανατροφή, την επίβλεψη της μόρφωσης και την εκπαίδευση του ανήλικου τέκνου». Η επίβλεψη της μόρφωσης των παιδιών αποτελεί δικαίωμα των γονέων και κηδεμόνων.
Στο δικαίωμα των γονέων για τη μόρφωση των τέκνων τους πρέπει να σημειωθεί και η διάταξη του άρθρου 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο παροτρύνει τα συμβαλλόμενα κράτη να σέβονται το δικαίωμα των γονέων για τη μόρφωση και την εκπαίδευση των τέκνων τους σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις.
Επομένως ζητούμε παιδεία σύμφωνα με την Ελληνική συνείδηση και την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, και όχι να μας απειλούν παρακρατικά όργανα την ζωή και να μας συκοφαντούν εξευτελίζοντας την προσωπικότητά μας και εξυβρίζοντας την εθνική μας συνείδηση και την Ορθόδοξη Πίστη μας με ύβρεις και απειλές, και μάλιστα με ποινικά αδικήματα απειλών κατά της ζωής των Ελλήνων γονέων, φθορές κατά των περιουσιών τους και απειλητικών μηνυματων, προσωπικών και δημοσίων!

Το δικαίωμα συνεχούς ενημέρωσης των γονέων, που παραβιάσθηκε

 Έτσι, οι γονείς δεν μπορούν να στερηθούν το λόγο σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών τους, ο οποίος εκφράζεται με το δικαίωμα επιλογής σχολείου (δημόσιου ή ιδιωτικού) και με την υποχρέωση των εκπαιδευτικών για συνεχή ενημέρωση των γονέων πράγμα το οποίο δεν έγινε για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τα σχολεία μας.
  Συνταγματικό υπόβαθρο, όμως, για ένα σχετικό δικαίωμα θα μπορούσαν να συνθέσουν οι διατάξεις των άρθρων 9 παρ. 1 εδ. 2 και 21 παρ. 1 του Συντάγματος μετά από συνδυασμένη εφαρμογή.
Έτσι στο άρθρο 9 παρ. 1 εδ. 2 του Συντάγματος ορίζεται ότι η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Ενώ σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 1 «η οικογένεια, ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους».
  Από το συνδυασμό των δύο παραπάνω διατάξεων, συνάγεται ότι ένα από τα προστατευόμενα αγαθά της απαγόρευσης των επεμβάσεων στην οικογενειακή ζωή του ατόμου, αποτελεί και η ελευθερία των γονέων να αναθρέψουν και να μορφώσουν τα παιδιά τους στην οικογένεια, σύμφωνα με τις δικές τους παιδαγωγικές αντιλήψεις.
Η ερμηνεία αυτή συμβαδίζει και με το περιεχόμενο του άρθρου 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που καλεί τα συμβαλλόμενα μέρη κατά την άσκηση των αναλαμβανομένων από αυτά καθηκόντων στο πεδίο της μόρφωσης και της εκπαίδευσης να σέβονται το δικαίωμα που έχουν οι γονείς να εξασφαλίζουν την αγωγή και εκπαίδευση των τέκνων τους σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις.
Το πρωτόκολλο αυτό αποτελεί, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, μετά την κύρωσή του, εσωτερικό δίκαιο υπέρτερης τυπικής ισχύος έναντι των νόμων.  Το άρθρο 1910 παρ. 1 Α. Κ. ορίζει ότι η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο, στην οποία εμπίπτει μεταξύ άλλων και η επιμέλεια του προσώπου του παιδιού, αποτελεί καθήκον και δικαίωμα των γονιών.  Όταν τα παιδιά είναι ανήλικα, υπάρχει μεταξύ γονέων και παιδιών η σχέση γονικής μέριμνας, που αναλύεται σε προσωπική σχέση (επιμέλεια του προσώπου του τέκνου) και περιουσιακή (γονική διοίκηση της περιουσίας του τέκνου).

Αρχή προστασίας συμφερόντων των τέκνων

Είναι πρόδηλο, πως η γονική μέριμνα είναι η σημαντικότερη από τις σχέσεις γονέων και τέκνων. Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι στο νέο δίκαιο τονίζεται περισσότερο (σε σύγκριση με το παλαιό) ότι η διαμόρφωση των σχέσεων γονέων και παιδιών (και ιδίως της γονικής μέριμνας) διέπεται από την αρχή της προστασίας των συμφερόντων των τέκνων.  
Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου αποτελεί μέρος του περιεχομένου της γονικής μέριμνας και είναι το σημαντικότερο «καθήκον» που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν. Σύμφωνα με το άρθρο 1518 παρ. 1 Α.Κ. (που περιέχει ενδεικτική απαρίθμηση) «η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του ». Η Ανατροφή περιλαμβάνει όλα όσα, κατά τις περιστάσεις (βιοτικές συνθήκες της οικογένειας, κατάσταση τέκνου κ.λ.π.), είναι απαραίτητα για την (σωματική, πνευματική, ηθική)  ανάπτυξη της προσωπικότητας του τέκνου. Έτσι στην ανατροφή περιλαμβάνεται π.χ. η θρησκευτική, κοινωνική κ.λ.π. διαπαιδαγώγηση του τέκνου.

Δικαίωμα επίβλεψης τέκνων και προστασίας τους από κινδύνους (υγεία, ασφάλεια, παιδεία)

Η Επίβλεψη περιλαμβάνει την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του παιδιού, την προφύλαξή του από διάφορους κινδύνους (αξιόποινες πράξεις, αδικοπραξίες, κακές έξεις, κακές συναναστροφές κ.λ.π.).
Εκ του δικαιώματος αυτού επιβλέψεως των παιδιών μας αντιδρούμε στον κίνδυνο στο οποίον πλέον εκτίθενται οι Έλληνες μαθητές, στην σωματική τους υγεία από τις ασθένειες και επιδημίες των λαθρομεταναστών, και την ψυχολογική και σωματική βία που ασκείται σε όποιον αναφέρει για το συνταγματικό δικαίωμα της Ελληνικής Εθνικής συνείδησης και Ορθόδοξης θρησκευτικής που ορίζει ως σκοπό της Παιδείας το σύνταγμα αλλά και την εκπαιδευτική αλλοίωση και προπαγάνδα που δεχόμαστε καθημερινα από τα τηλεοπτικά μέσα αλλά και μέσα και έξω από τα σχολεία απο τρομοκράτες κουκουλοφόρους που θα έπρεπε οι εισαγγελείς να διατάξουν την σύλληψή τους.

Ασκήσαμε το συνταγματικό γονικό δικαιωμά μας

Το συνταγματικό γονικό δικαίωμα για την ανατροφή και μόρφωση των ανηλίκων παιδιών έχει, όπως όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα διπλό χαρακτήρα.
Πρόκειται αφ’ ενός μεν για ένα θεμελιώδες αμυντικό δικαίωμα των γονέων έναντι της πολιτείας που περιέχει άθροισμα συγκεκριμένων νομικών θέσεων και αξιώσεων, αφ’ ετέρου δε αποτελεί έναν θεμελιώδη αξιολογικό κανόνα, συνταγματικού χαρακτήρα, τον οποίον ο νομοθέτης πρέπει να λάβει υπόψη του κατά την ψήφιση των νόμων.
Το δικαίωμα ανατροφής των ανηλίκων παιδιών ως αμυντικό δικαίωμα περιλαμβάνει τη μέριμνα για τη σωματική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Παρέχει στους γονείς την ελευθερία να προβούν στην εκλογή των σκοπών της ανατροφής και των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτήν σύμφωνα με τις δικές τους φιλοσοφικές, θρησκευτικές και παιδαγωγικές αντιλήψεις γενικότερα. Ιδιαίτερα να βοηθήσουν το παιδί στην ανάπτυξη των έμφυτων χαρακτηριστικών της ψυχο-πνευματικής προσωπικότητάς του, των ικανοτήτων του και των δεξιοτήτων του, των στάσεων και συμπεριφορών του και να το οδηγήσουν στην ωριμότητα χωρίς κρατική ενόχληση, παρέμβαση ή παρεμπόδιση.
   Ταυτόχρονα το γονικό δικαίωμα, νομιμοποιεί τους γονείς να ασκήσουν για λογαριασμό του παιδιού όλα τα δικαιώματά του, ιδιαίτερα τα θεμελιώδη έναντι του κράτους και στη συγκεκριμένη περίπτωση, έναντι του δημόσιου σχολείου.
 Υπ’ αυτή την έννοια η αξιολογική επενέργεια του γονικού δικαιώματος δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της οικογένειας αλλά αναπτύσσει κατευθυντήριο ρόλο και σε άλλους τομείς, όπως ο τομέας της δημόσιας σχολικής εκπαίδευσης.
Τη σημασία του ρόλου αυτού του συσχετισμού δηλ. των δύο αρμοδιοτήτων για την αγωγή των ανηλίκων τέκνων, διαπιστώνεται όπως και θα φανεί παρακάτω, ότι ο νομοθέτης δεν εκπληρώνει την υποχρέωση σεβασμού του γονικού δικαιώματος μόνο όταν δεν επεμβαίνει στην οικογενειακή αγωγή αλλά κατά τη ρύθμιση άλλων συναφών ζητημάτων όπως η δημόσια σχολική εκπαίδευση, αποφεύγει την ψήφιση διατάξεων από τις οποίες πιθανόν θα απορρεύσουν έμμεσες βλαπτικές ενέργειες κατά της ελευθερίας αυτής και βοηθάει στην αποτελεσματική πραγμάτωσή του.
  Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση η μονομερής απόφαση εκ μέρους του Υπουργείου να φέρει τέτοια μεγάλη αλλαγή στο συγκεκριμένο σχολείο με την ένταξη παιδιών αγνώστων προσφύγων και μεταναστών χωρις τυπικο και δεσμευτικό ιατρικό έλεγχο με άκρως αντίθετους πολιτισμούς και θρησκεία αφού προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες από έναν πόλεμο που κήρυξε το ισλάμ κατά της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ορθόδοξης Χριστιανικής Ελλάδος, αλλά και η μεγάλη αναλογία του αριθμού των 50 περίπου μουσουλμάνων μαθητών στα μόλις 120 παιδιά Ελλήνων Χριστιανών, χωρίς καμμία παράλληλη ενημέρωση γονέων και παιδιών αποτελλεί παραβίαση όχι μόνο αυτού του συνταγματικού δικαιώματος των γονέων αλλά και πολλών αλλων συνταγματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων Πολιτών Γονέων όπως  της υγείας αφού πλέον καμμία επίσημη ιατρική αρχή δεν διαβεβαιώνει εγγράφως για την υγειονομική ασφάλεια των παιδιών μας και όλης της κοινωνίας αφού τα κρούσματα ασθενειών και οι αναφορές των ιατρών περι του κινδύνου είναι πλέον επίσημες και δημόσια εκφρασμένες.
Η υπουργική απόφαση επίσης προσβάλλει και την γονική συμμετοχή στο δημόσιο σχολείο αφού πρόκειται περί μετάλλαξης της μορφής του Ελληνικού σχολείου σε ένα ύποπτο πείραμα, αφού δεν υπήρχε λόγος ένταξης για τα παιδιά λαθρομεταναστών ή προσφύγων στα Ελληνικά σχολεία, την στιγμή  που ισχυρίζεται η κυβέρνηση αλλά και οι ίδιοι οι γονείς ότι δεν εγκαθίστανται μόνιμα στην Ελλάδα αλλά θα φύγουν σε άλλα κράτη επιλογής τους. Θα μπορούσαν προσωρινά να γίνουν σε άλλα κτίρια διαθέσιμα ή μέσα στα hot spot.
 
Το γονικό δικαίωμα ως θεμελιώδης αξιολογικός κανόνας του Συντάγματος

  Από την άλλη πλευρά, το γονικό δικαίωμα ως θεμελιώδης αξιολογικός κανόνας του Συντάγματος έχει αντικειμενική ενέργεια, ανεξάρτητη από την υποκειμενική ενέργεια που είναι συνδεδεμένη με τα πρόσωπα – φορείς του δικαιώματος. Αποτελεί, λοιπόν, κατευθυντήρια αρχή η οποία διαπνέει ολόκληρη τη συνταγματική τάξη και στρέφεται ιδίως προς το νομοθέτη και τον υποχρεώνει να θεσπίσει έναν πυρήνα κανόνων δικαίου που καθιστούν δυνατή την ύπαρξη της λειτουργικότητάς του, οικογενειακής αγωγής καθεαυτήν, όπως και σε σχέση προς τις άλλες συνταγματικές διατάξεις.
 Εξασφαλίζεται όμως απεριόριστα η προστασία του γονικού δικαιώματος από επεμβάσεις της πολιτείας;
Η παραβίαση εκ μέρους των γονέων είναι δεδομένη, όταν οι γονείς στερούν απο το παιδί τη στοιχειώδη για την ύπαρξή του ανατροφή ή δεν ενδιαφέρονται καθόλου γι’ αυτήν. Πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει εδώ, αφού οι γονείς συλλογικά, αντιθέτως, αγωνιούν για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών τους.
   Συνοψίζοντας, το κράτος εποπτεύει στην εκπλήρωση της άσκησης της γονικής μέριμνας και δεν δικαιούται να την αναλάβει το ίδιο. Κατά συνέπεια δεν έχει δικαίωμα να προσδιορίσει τους στόχους και τις μεθόδους ανατροφής που θα χρησιμοποιήσουν οι γονείς για τα τέκνα.

Άρθρο 16 - Εθνική και θρησκευτική συνείδηση

Στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 16 του Συντάγματος προσδιορίζονται οι στόχοι της δημόσιας σχολικής εκπαίδευσης: Η ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και η διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.  Με την μετάλλαξη που επιχειρεί η κυβέρνηση και όσον αφορά την αλλοίωση της Εθνικής Θρησκευτικής και Κοινωνικής ομοιογένειας των μαθητών και την αφαίρεση των Θρησκευτικών και την μετάλλαξη του μαθήματος της Ιστορίας, παραβιάζει ευθέως το άρθρο 16  που αναφέρει ως σκοπό της παιδείας την Εθνική και Θρησκευτική συνείδηση, δηλαδή την Ελληνική και Ορθόδοξη και όχι οποιαδήποτε άλλη κομματική ή ανθελληνική ή αντιχριστιανική κατεύθυνση.

Το δικαίωμα των γονέων είναι ισχυρότερο από οποιοδήποτε δικαίωμα του κράτους

Το γονικό δικαίωμα ανατροφής και μόρφωσης των ανηλίκων παιδιών αποτελεί κατ’ αρχήν ένα φυσικό δικαίωμα των γονέων, προϋπήρχε του κράτους και έχει υπερθετικό χαρακτήρα. Εξ αυτού του λόγου έχει μεγαλύτερη ισχύ από το οποιοδήποτε δικαίωμα του κράτους.
Αντίθετα η σχολική εκπαίδευση αποτελεί ένα φαινόμενο που κάνει την εμφάνισή του στην ιστορία της εκπαίδευσης το 18ο αιώνα και σπάνια αποτελεί κρατικό μονοπώλιο.
Η σχολική εκπαίδευση είναι περιορισμένη χρονικά, χωρικά και θεματικά, σ’ αντίθεση προς την οικογενειακή αγωγή, η οποία έχει καθολικό χαρακτήρα υπό την έννοια της αναφοράς σ’ όλες τις εκφάνσεις της προσωπικότητας του παιδιού. Η σχολική εκπαίδευση είναι περιορισμένη θεματικά, διότι πρέπει να ανταποκρίνεται στις αντιλήψεις, όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού γονέων, να βασίζεται δηλ. σ’ ένα ελάχιστο ποσοστό συναίνεσης.
 Από τις παραπάνω σκέψεις προκύπτει, ότι τα γονικά δικαιώματα υπερέχουν ποιοτικά και ποσοτικά έναντι της κρατικής αρμοδιότητας, έχουν δηλ. σημαίνουσα βαρύτητα έναντι αυτής στο πλαίσιο του αξιολογικού συστήματος των συνταγματικών κανόνων.
Απλά, κατά τη στάθμιση των δύο αρμοδιοτήτων προκειμένου να επιτευχθεί η εναρμόνισή τους, είτε από το νομοθέτη, είτε από την εκτελεστική ή δικαστική εξουσία, πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη η σημαίνουσα βαρύτητα και υπεροχή την οποία έχει το θεμελιώδες δικαίωμα των γονέων για τη μόρφωση και ανατροφή των τέκνων ως κατευθυντήρια αρχή στα πλαίσια του Συντάγματος.
Ένα από τα επί μέρους δικαιώματα που πηγάζουν από το θεμελιώδες γονικό δικαίωμα είναι και η αρμοδιότητα των γονέων να προσδιορίσουν την ατομική σχολική εξέλιξη του ανήλικου παιδιού και να επιλέξουν τον τύπο του σχολείου που θα επισκεφθεί. Η πραγμάτωση λοιπόν των γονικών δικαιωμάτων εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο άσκησης της οργανωτικής αρμοδιότητας από το κράτος.

Η σημασία των γονικών δικαιωμάτων για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς στόχους και τα αναλυτικά προγράμματα

Ακόμα και στο ζήτημα της αυταρχικής αφαίρεσης των θρησκευτικών από τα σχολεία και την μετάλλαξη της ιστορίας, η Κυβέρνηση εκτός του ότι παραβιάζει τα άρθρα του Συντάγματος 1, 2, 3, 16, 25, 120 και άλλα, παραβιάζει και τα  γονικά δικαιώματα!
   Εδώ μπορούμε να διατυπώσουμε την άποψη, ότι τόσο ο νομοθέτης, όσο και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς στην αρμοδιότητα της δημόσιας σχολικής εκπαίδευσης κατά την υλοποίηση των συνταγματικών σκοπών της εκπαίδευσης και τη θέσπιση και εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα γονικά δικαιώματα, ιδιαίτερα όταν αναφέρονται σε ζητήματα, που είτε εμπίπτουν κύρια στον τομέα της οικογενειακής αγωγής, είτε έχουν άμεση σχέση, ώστε να μην αφαιρείται ή διαταράσσεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της οικογένειας.
   Τέτοια προβλήματα αναφύονται ιδιαίτερα αναφορικά με τη θρησκευτική, ηθική και κοσμοθεωρητική αγωγή, όπως επίσης και με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Στην περίπτωση αυτή, τα γονικά δικαιώματα θεμελιώνουν ειδικότερα αξίωση των γονέων έναντι της πολιτείας να απέχει από ενέργειες, που μπορούν να προσβάλλουν τις θρησκευτικές και κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις τους. με ανεκτικότητα και με απαγόρευση του ιδεολογικού διαποτισμού (άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Ε.Σ.Δ.Α., εκ των οποίων αξιώνουμε σεβασμό των ΕλληνΟρθόδοξων πεποιθήσεων των γονέων και των μαθητών  και μέσα στο χώρο του σχολείου στην δική μας περίπτωση.

Η σημασία των γονικών δικαιωμάτων για την επικοινωνία μεταξύ γονέων και σχολείου

Η εναρμόνιση των δύο αρμοδιοτήτων που υπηρετούν τη μία και αδιαίρετη προσωπικότητα του παιδιού επιτυγχάνεται κύρια με την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, των γονέων και του κράτους, ιδιαίτερα δε εξαρτάται από την καλή θέληση για συνεργασία από την πλευρά του σχολείου. Κύρια εφαρμογή βρίσκει αυτή η συνεργασία σε ατομικό επίπεδο. Από την υποχρέωση της πολιτείας για αγαστή συνεργασία με τον καθένα εκ των γονέων, πηγάζουν μια σειρά δικαιώματα δικαστικής φύσεως των μεμονωμένων γονέων έναντι του σχολείου, όπως το δικαίωμα πληροφόρησης, ακρόασης και συζήτησης των αναφυόμενων προβλημάτων.

Το συνταγματικό δικαίωμα στην υγεία μαθητών και γονέων και όλων των Ελλήνων πολιτών

Σύνταγμα της Ελλάδος - Άρθρο 21

΄΄3. To Kράτoς μεριμνά για την υγεία των πoλιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την πρoστασία της νεότητας, τoυ γήρατoς, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων΄΄
΄΄προϋποθέσεις διαμονής αλλοδαπών στην χώρα μας είναι ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία (ν. 3386/2005, άρθρο 10). Αν συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας τότε σύμφωνα με το νόμο η διαμονή τους στην χώρα είναι παράνομη.΄΄

   Εδώ και πολλούς μήνες γνωρίζουμε την αποχώρηση ιατρικών συλλόγων από τα hot spots με ανακοινώσεις για επιδημίες και σοβαρές ασθένειες που φέρουν οι λαθρομετανάστες, αφού εισήλθαν στη χώρα κατα παράβαση του υγειονομικού ελέγχου που ορίζει η νομοθεσία και για αυτό θα πρέπει να ζητηθούν από τις εισαγγελικές αρχές ποινικές ευθύνες από τους υπεύθυνους που δεν συμμορφώθηκαν με τον νόμο ν. 3386/2005, άρθρο 10.

«Γενικές προυποθέσεις δικαιώματος διαμονής. Το δικαίωμα διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται νόμιμα στην Ελλάδα, για έναν από τους λόγους του νόμου αυτού τελεί υπό τις εξής προυποθέσεις:
Α) Να είναι κάτοχοι ισχύοντος διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου που αναγνωρίζεται από διεθνείς συμβάσεις.
Β) Να μην συντρέχει κίνδυνος για την δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Γ) Να μην αποτελούν κίνδυβο για τη δημόσια υγεία. Οι μόνες ασθένειες που μπορούν να δικαιολογήσουν άρνηση εισόδου ή του δικαιώματος διαμονής είναι εκείνες που προβλέπονται από την παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, καθώς και άλλες λοιμώδεις, μεταδοτικές ή παρασιτικές ασθένειες, οι οποίες επιβάλλουν την λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Παραθέτουμε τα αποτελέσμα της έρευνας του φορέα ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος αναφέρει στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα:

Μετακινούμενες «βόμβες» για τη δημόσια υγεία - Φορείς ξεχασμένων ασθενειών οι μετανάστες - Ελονοσία, φυματίωση, τυφοειδή πυρετό και ηπατίτιδα έχουν οι περισσότεροι που έρχονται στην Ελλάδα

Υψηλό λοιμογόνο «φορτίο» μεταφέρουν στις «αποσκευές» τους, στις περισσότερες περιπτώσεις ερήμην τους, οι λαθρομετανάστες που εισέρχονται στην χώρα μας. Ασθένειες θεωρούμενες ως εκριζωμένες και «ξεχασμένες», όπως η ελονοσία και η φυματίωση, επανακάμπτουν με σταθερό ρυθμό μετατρέποντας την Ελλάδα σε επικίνδυνο θύλακα νοσηρότητας.
Σύμφωνα με έρευνες του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ένας στους δύο λαθρομετανάστες (ποσοστό 47%) έχει φυματίωση, μια σοβαρή μεταδιδόμενη ασθένεια του αναπνευστικού που τείνει να εκλείψει στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά που «ζει και βασιλεύει» στον πληθυσμό των αλλοδαπών που ζουν παράνομα στη χώρα μας.
Εξίσου υψηλό ποσοστό (35, 29%) μεταναστών είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Επίσης, λαθρομετανάστες στην περιοχή του Έβρου διαγνώστηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό, 60%, με τυφοειδή πυρετό, μια σοβαρή μολυσματική νόσο που μεταδίδεται με… ταχύτητα φωτός μέσω της λήψης τροφής και νερού.
Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) χαρακτηρίζουν τους παράνομους μετανάστες ως μετακινούμενες «βόμβες» για τη δημόσια υγεία, που κινδυνεύουν μάλιστα να… εκραγούν οπουδήποτε, δεδομένης της υψηλής κινητικότητας που καταγράφεται σε αυτούς τους πληθυσμούς.

«Ριζώνει» η ελονοσία

Ανησυχητική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά και την ελονοσία, επίσης «ξεχασμένη» ασθένεια τουλάχιστον για την Ευρώπη –διότι ενδημεί στην Αφρική και την Ασία. Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μας, με την περιοχή της Λακωνίας να κρατά τα…αρνητικά σκήπτρα στον αριθμό των νοσούντων  –ακολουθούν η Αττική, η Εύβοια, η Λάρισα, η Βοιωτία. Συνολικά 57 κρούσματα ελονοσίας έχουν καταγράψει οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ από την αρχή του έτους, με τα μισά από αυτά μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες!
Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ,  στη Λακωνία, στον δήμο Ευρώτα, 26 Έλληνες έχουν νοσήσει με ελονοσία, ορισμένοι εκ των οποίων με βαριά συμπτωματολογία. Το παράσιτο «πλασμώδιο» εντοπίστηκε επίσης σε άλλους έξι Έλληνες που νόσησαν (δύο στην Αττική, δύο στην Εύβοια, ένας στη Βοιωτία και ένας στη Λάρισα).
Μάλιστα, στην έκθεση οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που εκριζώθηκε η ασθένεια από την Ελλάδα -το 1974-  που καταγράφεται τόσο υψηλός αριθμός Ελλήνων ασθενών με ελονοσία, και μάλιστα ασθενών που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ σε περιοχές ενδημικές για την ελονοσία!
Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει 25 αλλοδαπούς ασθενείς με ελονοσία. Από αυτούς, οι 18 είναι από το Πακιστάν, πέντε από τη Ρουμανία, ένας από το Αφγανιστάν και ένας από το Μαρόκο. Κατά δήλωσή τους, οι περισσότεροι αλλοδαποί δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού εκτός Ελλάδας τα τελευταία δύο έτη. Πάντως, κατά τους ειδικούς το παράσιτο της ελονοσίας μπορεί να παραμείνει «κοιμισμένο» στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά η εμφάνιση των συμπτωμάτων και άρα η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου.
«Υπάρχουν ήδη σημάδια εμφάνισης πολύ επικίνδυνων ασθενειών που δεν έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια: χολέρα στα Ελληνικά νησιά, δυσεντερία στην Βιέννη, διάφοροι τύποι παράσιτων, πρωτόζωων που μπορεί να μην αποτελούν κίνδυνο για τους οργανισμούς αυτών των ανθρώπων, αλλά μπορούν να βλάψουν τον τοπικό πληθυσμό»
Επίσης παραθέτουμε αναφορές ιατρικών συλλόγων:
Το 2015, 856.723 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας μέσω της θαλάσσιας οδού του Ανατολικού Αιγαίου. Μέχρι στιγμής, οι αφίξεις για το 2016 πλησιάζουν τις 44.000. Ο μέσος όρος αφίξεων στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν 3.500. Τον Ιανουάριο του 2016 ο αριθμός αυτός διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, στις 1.900 αφίξεις, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οι ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί ή αγνοούνται, από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν τις 70. Η Ελλάδα είναι η χώρα που υποδέχεται το 95% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Ο κίνδυνος προηγούμενης έκθεσης των εισερχομένων στα νοσήματα τα οποία ενδημούν στις χώρες προέλευσής τους εξαρτάται από τις περιοχές και τις συνθήκες διαβίωσής τους στις χώρες αυτές και μπορεί να παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ προερχομένων από την ίδια χώρα. Για χώρες με ασταθές εσωτερικό περιβάλλον, π.χ. λόγω πολεμικών και άλλων συρράξεων, τα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να παρουσιάσουν ταχεία και σημαντική απόκλιση από το προηγουμένως γνωστό επιδημιολογικό προφίλ της χώρας.
     Πέρα από τη χώρα και συγκεκριμένη περιοχή προέλευσης, ο κίνδυνος νόσησης των εισερχομένων συναρτάται με τις συνθήκες υγιεινής κατά το ταξίδι τους και μετά την άφιξή τους στη χώρα υποδοχής, πχ για νοσήματα, όπως βακτηριακές και παρασιτικές διάρροιες ή φυματίωση. Παράγοντες, όπως στενός συγχρωτισμός ή ανεπαρκής πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης. Μεγαλύτερος εκτιμάται ο κίνδυνος ευρείας διασποράς των υδατογενώς και τροφιμογενώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, που παρουσιάζουν και κοπρανοστοματική μετάδοση, όπως οι βακτηριακές και παρασιτικές διάρροιες. Η έμφαση στις συνθήκες και εγκαταστάσεις υγιεινής είναι σημαντική και για την πρόληψη της εισαγωγής στον τοπικό πληθυσμό νοσημάτων για τα οποία δεν υπάρχει συλλογική ανοσία. Παράδειγμα αποτελεί ο τυφοειδής πυρετός, για τον οποίο δεν εφαρμόζεται μαζικός εμβολιασμός στις ευρωπαϊκές χώρες
   Μεταδοτικά νοσήματα με κίνδυνο εξάπλωσης στον πληθυσμό, όπως η ελονοσία από Plasmodium vivax, χαρακτηρίζονται από μακρούς χρόνους επώασης και επιπλέον απαιτούν ειδικό εργαστηριακό έλεγχο για τη διάγνωσή τους.
  Νοσήματα, όπως η ηπατίτιδα Β, μπορεί να μεταδίδονται από ασυμπτωματικό χρόνιο φορέα, ενώ για τη διάγνωση χρειάζεται αιματολογικός εργαστηριακός έλεγχος. Για τον Αφγανικό πληθυσμό, συγκεκριμένα, σημαντικό ποσοστό της χρόνιας ηπατίτιδας Β σχετίζεται με πρωτολοίμωξη κατά τη γέννηση (μετάδοση στο νεογνό από μητέρα- φορέα) ή την πρώτη παιδική ηλικία, οπότε και παρατηρούνται και τα υψηλότερα ποσοστά μετάπτωσης σε χρονιότητα, σε σύγκριση με τη μετάδοση στην ενήλικη ζωή μέσω σεξουαλικής επαφής, ενδοφλέβιας χρήσης ουσιών ή παραγόντων αίματος.
   Η υπάρχουσα εμπειρία για τον έλεγχο των εισαγόμενων μεταδοτικών νοσημάτων αφορά κατά βάση σε εισερχόμενους πληθυσμούς που προτίθενται να παραμείνουν στη χώρα υποδοχής για ικανό διάστημα, ιδανικά με ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία.
    Για την περίπτωση των εισερχομένων μεταναστών οι οποίοι προβλέπεται να διαμείνουν για ικανό διάστημα σε μια περιοχή, υφίστανται αποκλίνουσες οδηγίες διαλογής στα διάφορα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπά κράτη του λεγόμενου Δυτικού Κόσμου.
    Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πρόσφατη (Οκτώβριος 2015) καταγραφή του ECDC, περιλαμβάνουν:
 1. Διαλογή για λοιμώδη νοσήματα: Οι περισσότερες χώρες επικεντρώνονται στην ανίχνευση της ενεργούς πνευμονικής φυματίωσης είτε κατά το χρόνο άφιξης των εισερχομένων είτε σε δεύτερο χρόνο στους χώρους φιλοξενίας τους. Μερικές χώρες προβλέπουν πρόσθετο έλεγχο για ιογενείς ηπατίτιδες Β και C, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, νοσήματα προλαμβανόμενα με εμβολιασμό, χολέρα, ελονοσία και άλλα παρασιτικά νοσήματα.
 2. Επιδημιολογική επιτήρηση συνδρόμων, όπως αναπνευστικών λοιμώξεων, γαστρεντερίτιδας, εμπύρετου εξανθήματος, εμπύρετης λεμφαδενοπάθειας, οξέος ικτέρου, παρασιτικής δερματοπάθειας και αιφνίδιου θανάτου. Το ECDC βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης πρωτοκόλλων για την επιτήρηση συνδρόμων σε νεοεισερχομένους πληθυσμούς.
 3. Μαζικό εμβολιασμό, π.χ. με ΜΜR (ιλαρά- ερυθρά-παρωτίτιδα), κατά προτεραιότητα σε παιδιά και εφήβους ως 15 ετών και με εμβόλιο πολιομυελίτιδας, σε πληθυσμούς με προέλευση χώρες με συνεχιζόμενη δραστηριότητα της νόσου, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Νιγηρία και η Σομαλία.
Σύνοψη υγειονομικού ελέγχου σε μετανάστες που αιτούνται νομιμοποιητικά έγγραφα
Ι. Aξιολόγηση υγείας: Ιατρικό ιστορικό και γενική κλινική εξέταση.
ΙΙ. Έλεγχος για μεταδιδόμενα νοσήματα σημαντικά για τη δημόσια υγεία.
 1.Έλεγχος για Φυματίωση (δοκιμασία Mantoux, ακτινογραφία θώρακος).
 2.Έλεγχος για ελονοσία (RDT, δοκιμασία παχείας και λεπτής σταγόνας κατά Laveran).
 3.Έλεγχος για αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα: HIV, ηπατίτιδα B & ηπατίτιδα C.
 4.Παρασιτολογική εξέταση κοπράνων (± ούρων για σχιστόσωμα) και καλλιέργεια κοπράνων.
 5.Έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (σύφιλη, Chlamydia trachomatis, Neisseriae gonorrhoeae)
Γενικά, θεωρείται ότι η υγεία ενός πρόσφυγα περνά από τρία στάδια που σχετίζονται απόλυτα με την εξέλιξη της διαδικασίας της αίτησης ασύλου και της εγκατάστασης στο νέο περιβάλλον:
-  Η πρώτη, οξεία  φάση παρουσιάζει το μεγαλύτερο ιατρικό ενδιαφέρον, λόγω της άγνοιας της φύσης των ασθενειών που παρουσιάζουν οι αφιχθέντες πρόσφυγες και των ερωτημάτων που είναι δεδομένο ότι υπάρχουν για το αν κάποιος πάσχει από μεταδοτική ασθένεια και πόσο σοβαρή είναι αυτή. Πέρα από τις οξείες παθήσεις, στην πρώτη φάση, δεν αποκλείεται να εμφανίζονται και χρόνιες νόσοι (όπως τραυματισμοί πολέμου ή χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα) που οι πρόσφυγες συχνά έχουν παραμελήσει κατά τη διάρκεια της φυγής τους.
-  Η δεύτερη, μεταβατική φάση αφορά πρόσφυγες από χώρες που συνήθως βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη, που έχουν εγκατασταθεί σε μία περιοχή και ελπίζουν ότι η διαμονή τους εκεί είναι προσωρινή και σύντομα, με το τέλος των συρράξεων, θα επιστρέψουν στη χώρα τους. Σε αυτές τις καταστάσεις, οι ενήλικοι συνήθως ενσωματώνονται στο εργατικό δυναμικό της περιοχής και επιδιώκουν να παρέχουν στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη, συχνά παραβλέποντας την προσωπική τους υγεία.
-  Η τρίτη, χρόνια φάση αφορά πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί πλέον μόνιμα στη νέα χώρα (συνήθως όριο θεωρούνται τα 10 χρόνια) και μπορεί να υποφέρουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις, από τις οποίες δεν έπασχαν στη χώρα καταγωγής τους, οπότε μπορούν να θεωρηθούν ως συνέπειες της εγκατάστασής τους στη χώρα παραμονής.
Οι πιο συχνές παθήσεις από τις οποίες πάσχουν οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο τον πρώτο καιρό παραμονής τους στη νέα χώρα συνοψίζονται στον παρακάτω Πίνακα (πρόκειται δηλαδή για τις πιο συχνές ασθένειες και καταστάσεις από τις οποίες πάσχουν οι άνθρωποι που περνούν τα σύνορα ζητώντας άσυλο και οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την πρωτοβάθμια περίθαλψη). Αξιοπρόσεκτο είναι ότι, παγκοσμίως κάθε χρόνο, παρατηρούνται συχνότερα αυξημένα επίπεδα μολύβδου σε παιδιά αλλά και η υψηλή επίπτωση της ηπατίτιδας Β (όπως έχει καταγραφεί σε πρόσφυγες που καταφεύγουν στις ΗΠΑ).

    Εδώ πρέπει να σημειωθεί και ένα σημαντικός κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία στην Ευρώπη λόγω της μαζικής μετακίνησης πληθυσμών από χώρες όπου τα προγράμματα εμβολιασμού έχουν σταματήσει εξαιτίας των εχθροπραξιών, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), και συστήνει το μαζικό εμβολιασμό προσφύγων και μεταναστών μέσα από τα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά, παράλληλα, ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας όπως και στα εμβόλια οφείλει να είναι διακριτική, χωρίς προκαταλήψεις και δίκαια. Γι’ αυτό και προτείνει τα εμβόλια να διατεθούν μέσα από το εκάστοτε Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Επίσης παράγοντες όπως η μαζική μετακίνηση πληθυσμού, ελλειψη στέγης και υγιεινής και φτωχή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Οι συχνότερες φυσικές ασθένειες και καταστάσεις που απαντώνται, και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, σε πρόσφυγες, παγκοσμίως:
Υποσιτισμός
Σύφιλη
Ηπατίτιδα Β
AIDS
Φυματίωση
Διαρροϊκά σύνδρομα
Ελονοσία
Νεογνικός τέτανος
Ρευματικές καρδιοπάθειες
Ανοσοανεπάρκεια
Οδοντιατρικά προβλήματα
Ψώρα
Παρασιτώσεις του εντέρου
Πνευμονοκονιώσεις

Ψυχικές ασθένειες μεταναστών

    Σημαντικά είναι και τα ψυχικά προβλήματα που φαίνεται να εμφανίζουν οι πρόσφυγες και μπορεί να οφείλονται σε ψυχικά τραύματα, δυσκολίες προσαρμογής, απώλεια της κουλτούρας και του πολιτισμού, έλλειψη εμπιστοσύνης και στήριξης. Οι συνηθέστερες ψυχιατρικές καταστάσεις των προσφύγων περιλαμβάνουν συναισθηματικές διαταραχές  και μετατραυματικό stress (όπως εκδηλώνονται μετά από θάνατο κάποιου, επαπειλούμενο θάνατο του ίδιου του ατόμου και συνθήκες όπως ο πόλεμος, μια εγκληματική ενέργεια ή ένας βιασμός).

Πηγές: Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 2012, ΚΕΕΛΠΝΟ

Επομένως είναι απαραίτητος ο αυστηρότατος υγειονομικός έλεγχος όχι μόνο στα παιδιά τους, αλλά σε όλους όσους είναι λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες στους χώρους διαμονής στους χώρους υγειηνής αφού και με έναν απλό συγχνωτισμό επέρχεται η μετάδοση της ασθένειας κατα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αφού τα παιδιά έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους ενήλικους λαθρομετανάστες και πρόσφυγες με κίνδυνο μετάδοσης των ασθενειών και στα σχολεία μας και σε όλη την επικράτεια.
   Τις τελευταίες ημέρες κρούσματα Ηπατίτιδας Α σημειώθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας (Αυγούστου 30, 2016):

Νέα υγειονομική βόμβα "έσκασε" στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Καβάλα Κιλκίς

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, Βασίλειο Τριανταφυλλίδη, υπάρχουν τέσσερα νέα κρούσματα Ηπατίτιδας Α, από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας. Την ίδια αντίδραση και ανησυχία για κρούσματα ασθενειών έχουμε και από τον Ιατρικό σύλλογο Αθηνών. Μάλιστα, δύο ασθενείς νοσηλεύονται στην Παιδιατρική και Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, ενώ δύο άλλοι νοσηλεύθηκαν προ 10ημέρου.

  Χωρίς εμβόλια για την ηπατίτιδα Α, έμειναν τα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων λόγω της εγκληματικής αμέλειας του υπουργείου Υγείας (ΙΣΑ, Λοίμωξη-Πρόσφυγες, Κυριακή, Σεπτεμβρίου 04, 2016).

     Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει την εγκληματική αμέλεια του υπουργείου Υγείας, σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων μεταναστών, το οποίο δεν μερίμνησε ούτε καν για το στοιχειώδες, δηλαδή την επάρκεια των εμβολίων για τα λοιμώδη νοσήματα, θέτοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τη Δημόσια υγεία όσο και τη ζωή των προσφύγων.
Ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα κρούσματα ηπατίτιδας Α στα Κέντρα Φιλοξενίας, αποκαλύπτεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Μάλιστα το υπουργείο Υγείας «νίπτει τας χείρας του» και στέλνει τις τοπικές αρχές στις ΜΚΟ, για να τα προμηθευτούν!
Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση αποτυπώνεται σε έγγραφο που απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Πρωτογεράκη στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφορικά με κρούσμα Ηπατίτιδας Α, στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια Λέσβου.
Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Η Διεύθυνση Δημοσίαs Υγείας Λέσβου ζήτησε από το υπουργείο Υγείας εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α, για τον εμβολιασμό των επαφών του κρούσματος και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Ωστόσο σε τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Κατόπιν αυτού η Προϊστάμενη της Δ/νσης επικοινώνησε με τον υπεύθυνο των Γιατρών του Κόσμου στο Κέντρο της Μόριας όπου διαπιστώθηκε ότι δεν γνώριζαν κάτι για το περιστατικό αυτό.
Θεωρούμε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των φορέων υγείας είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν και απειλούν τη Δημόσια υγεία και την πρόληψη αυτών».
Σημειώνεται ότι σε ανάλογη περίπτωση που αφορούσε κρούσμα ηπατίτιδας σε χώρο φιλοξενίας στην Αργολίδα – επρόκειτο για 13χρονο παιδί -, αποκαλύπτεται ότι ο ασθενής είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων χωρίς καμία ενημέρωση των υγειονομικών αρχών και πριν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Ειδικότερα σε έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Κατά την επίσκεψή μας στο χώρο για τη διερεύνηση του κρούσματος ενημερωθήκαμε ότι ο ασθενής και η οικογένειά του, 8 άτομα συνολικά έχουν ήδη αναχωρήσει για την Αθήνα και διανέμουν σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων ,με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία μας ,η συλλογή πληροφοριών για άτομα υψηλού κινδύνου στο περιβάλλον του ασθενούς με σκοπό τη λήψη προληπτικών μέτρων».
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, επισημαίνει τα εξής: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η εγκληματική αμέλεια του υπουργείου Υγείας να μεριμνήσει για τα στοιχειώδη, στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών. Η Δημόσια υγεία αλλά και η υγεία αυτών των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. Όπως αποκαλύπτεται δεν υπάρχουν ούτε καν εμβόλια για την πρόληψη σοβαρών λοιμώδη νοσημάτων, τα οποία ήταν αναμενόμενο να παρουσιαστούν και γι αυτό έπρεπε να είχε διασφαλιστεί η επάρκειά τους. Το υπουργείο Υγείας είναι ο μεγάλος απών και η Δημόσια υγεία έχει εγκαταλειφθεί πλήρως στις ΜΚΟ.
Καλούμε του κ.κ. Α. Ξανθό, Π. Πολάκη και Ι. Μπασκόζο να αναλάβουν την ευθύνη για το σοβαρό κίνδυνο στον οποίο έχουν εκθέσει τη Δημόσια υγεία καθώς και για τις επιπτώσεις που είναι πιθανόν η κατάσταση αυτή να έχει στον τουρισμό μας και στην διεθνή εικόνα της χώρα μας» (ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ)
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ -Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

   Επομένως μιλούμε για βαρύτατες ποινικές ευθύνες προσβολής της δημόσιας υγείας των Ελλήνων πολιτών.
Σε προσωρινό αποκλεισμό από οποιαδήποτε αιμοδοσία βρίσκονται και οι κάτοικοι, εργαζόμενοι αλλά και επισκέπτες περιοχών 12 δήμων της χώρας. Ο λόγος για τον οποίο οι περιοχές αυτές τέθηκαν σε «συναγερμό» από τους υπευθύνους του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι ο εντοπισμός κρουσμάτων ελονοσίας, μιας νόσου που από το 2009 και μετά απασχολεί όλο και πιο συχνά τις υγειονομικές αρχές, καθώς σε ετήσια βάση καταγράφονται περιστατικά εγχώριας μετάδοσής της.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο Κέντρο 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα – που σημαίνει ότι οι ασθενείς είχαν προσβληθεί σε χώρα του εξωτερικού. Από τα 61 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, τα 50 αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικές χώρες (43 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και επτά από χώρες της Αφρικής), και τα 11 κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημική χώρα της Αφρικής. Από τα 50 κρούσματα σε μετανάστες, τα 8 καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Από το σύνολο των κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί εφέτος έως τα μέσα Αυγούστου, σε τέσσερις ασθενείς υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, οπότε δηλώθηκαν 85 κρούσματα, ενδείξεις ότι ο ασθενής προσβλήθηκε «εντός των τειχών» είχαν εντοπιστεί σε έξι περιστατικά, ενώ οι χρονιές όπου είχε σημάνει στην Ελλάδα «κόκκινος» συναγερμός λόγω εγχώριας μετάδοσης της νόσου ήταν το 2011 και το 2012 (42 και 20 περιστατικά, αντίστοιχα). Όπως αναφέρεται στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, έπειτα από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης.
Μέχρι και το 2008 καταγράφονταν στην Ελλάδα περίπου 20 - 50 κρούσματα ετησίως, που σχετίζονταν στη μεγάλη τους πλειονότητα με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα. Έως το 2008 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ μόνο λίγα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας, χωρίς ιστορικό ταξιδιού τα έτη 1991, 1999 και 2000. Από το 2009 και μετά, ωστόσο, κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης καταγράφονται σχεδόν κάθε έτος σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως ως σποραδικά, αλλά και σε συρροές.
Για την περίοδο αυτή ως «επηρεαζόμενες» από ελονοσία περιοχές έχουν χαρακτηρισθεί από τις υγειονομικές αρχές και άρα έχουν τεθεί σε περιορισμούς σχετικά με την αιμοδοσία περιοχές των δήμων Φαρκαδόνας και Τρικκαίων (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων), Παλαμά (Π.Ε. Καρδίτσας), Ευρώτα (Π.Ε. Λακωνίας), Χαλκιδέων (Π.Ε. Ευβοίας), Θηβαίων (Π.Ε. Βοιωτίας), Τεμπών (Π.Ε. Λάρισας), Μαραθώνος (Π.Ε. Ανατολικής Αττικής), Δυτικής Αχαΐας (Π.Ε. Αχαΐας), Ανδραβίδας - Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας) και Λαγκαδά και Πυλαίας (Π.Ε. Θεσσαλονίκης).
Ως μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος είναι ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία όσων κατοικούν και εργάζονται σε αυτές τις περιοχές, καθώς και όσων τις έχουν επισκεφθεί (τουλάχιστον μία διανυκτέρευση).
Μέσα στις περιοχές κινδύνου είναι εδώ και καιρό και η περιοχή μας, περιοχή του Λαγκαδά.
Αλλά ακόμη και ο εμβολιασμός πλέον δεν μας εγγυάται την υγεία των παιδιών μας την υγεία μας αλλά υπάρχουν προβλήματα.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - 17 Οκτωβρίου 2014

Το Αστυνομικό τμήμα Πατησίων είναι το τμήμα που επιλαμβάνεται τα περισσότερα περιστατικά με λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, και έμελλε περίπου 10 αστυνομικοί του τμήματος να κολλήσουν τον ιό της φυματίωσης.
16 Οκτωβρίου 2014:  Τα μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης γίνονται ενεργά αν το αμυντικό σύστημα δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Σε αυτή την φάση βρίσκονται σήμερα οι αστυνομικοί που μετά από τεστ «μαντού» που υποβλήθηκαν, βρέθηκαν θετικοί.
Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του προεδρικού διατάγματος όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, προβλέπεται να είναι εμβολιασμένοι από τον ιό της φυματίωσης – πόσο περισσότερο όταν έχουν αυτοι οι αστυνομικοί να κάνουν με πιθανά περιστατικά μολυσμένων λαθρομεταναστών.
Ας δούμε όμως τι αναφέρει η εφημερίδα της κυβερνήσεως στο προεδρικό διάταγμα σχετικά με το θέμα.
             
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 45

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας
        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Άρθρο 2 - Ιατρικός έλεγχος προσωπικού

1. Το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας υποβάλλεται σε ιατρικό έλεγχο, ο οποίος διακρίνεται σε τακτικό και έκτακτο.
3. Το προσωπικό υποβάλλεται σε επιπλέον έλεγχο ως εξής :
α. έλεγχο έναντι ηπατίτιδας, φυματίωσης και δερματικών παθήσεων οι εκτελούντες ή διατιθέμενοι τακτικά σε υπηρεσίες φρούρησης και μεταγωγής κρατουμένων, δίωξης λαθρομεταναστών, τακτοποίησης αλλοδαπών και δίωξης ναρκωτικών.
6. Σε περιπτώσεις επιδημιών ή αυξημένου μολυσματικού κινδύνου το ένστολο προσωπικό υποβάλλεται σε έκτακτο έλεγχο από τον ιατρό εργασίας και εμβολιάζεται, εφόσον τούτο είναι αναγκαίο.
7. Αρμόδια για την εποπτεία, τον έλεγχο, τον καθορισμό και συντονισμό των ενεργειών σε ό,τι αφορά στον ιατρικό, κατά τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος, έλεγχο είναι η Διεύθυνση Υγειονομικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Υπουργό Εσωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
            
Αθήνα, 14 Απριλίου 2008

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
           ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ,
                        ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
       ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΡΟΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ
        ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
       ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ − ΠΕΤΡΑΛΙΑ

Οπως είδατε κι εσείς, αφού οι αστυνομικοί απαραίτητα είχαν εμβολιαστεί κατά της φυματίωσης,  θα έπρεπε να ήταν και απαλλαγμένοι από όποια πιθανή μόλυνση που σχετίζεται με φυματίωση. Μήπως όμως ο οργανισμός γίνεται πιο ευάλλωτος ύστερα από έναν εμβολιασμό; Ακριβώς αυτό συμβαίνει! Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα εμβολιάζονται παιδιά και ενήλικες με το αντιφυματικό εμβόλιο (ΒCG) που, όπως θα αποδείξουμε από την Αθέατη γνώση, είναι το πιό άχρηστο εμβόλιο από όσα κυκλοφορούν.
Αυτό που οι προαγωγοί του εμβολιασμού απέτυχαν να συνειδητοποιήσουν είναι ότι η αναπνευστική οδός ΟΛΩΝ των θηλαστικών περιέχουν εκκριτική IgA (ένα αντίσωμα το οποίο ενεργοποιεί τη φυσική ανοσολογική αντίδραση) εντός της αναπνευστικής οδού του βλεννογόνου. Η παράκαμψη αυτής της βλεννογόνου πτυχής του ανοσοποιητικού συστήματος με απ ‘ευθείας έγχυση οργανισμών στην κυκλοφορία του αίματος οδηγεί σε διαφθορά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα, οι παθογόνοι ιοί ή βακτήρια δεν μπορούν να εξαλειφθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα και να παραμείνουν στο σώμα, όπου θα αυξηθούν περαιτέρω ή /και θα μεταλλάσσονται καθώς το άτομο είναι εκτεθειμένο σε ολοένα περισσότερα αντιγόνα και τοξίνες στο περιβάλλον τα οποία εξακολουθούν να επιτίθενται το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εμβόλια γρίπης. Μόνο που εκεί την ανίκανη επίδρασή τους την διαπιστώνουμε άμεσα.
Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τη φυματίωση στο 460 π.Χ. με το ελληνικό όνομα φθίση, χαρακτηρίζοντάς την ως μια θανατηφόρα ασθένεια που συνοδεύεται από αιμόπτυση και πυρετό. Το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο αυτή την στιγμή για την αντιμετώπιση της φυματίωσης είναι ο βάκιλος Calmette-Guérin (BCG). Το αντιφυματικό εμβόλιο (ΒCG) έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό κατά της κεγχροειδούς φυματίωσης στην παιδική ηλικία, αλλά δεν παρέχει επαρκή προστασία κατά της μεταδοτικής πνευμονικής φυματίωσης. Παρόλα αυτά πρόκειται για το πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τώρα ας δούμε τι αναφέρει το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών σχετικά με την ανοσία που προσφέρει αυτό το εμβόλιο.
Τι θα συνέβαινε αν είχα κάνει το εμβόλιο BCG;
Το BCG είναι ένα εμβόλιο για τη φυματίωση. Αυτό το εμβόλιο δεν χρησιμοποιείται ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά συχνά δίνεται σε βρέφη και μικρά παιδιά σε άλλες χώρες όπου η φυματίωση είναι κοινή. Το εμβόλιο BCG συνήθως δεν προστατεύει τους ενήλικες κατά της φυματίωσης. Μπορείτε ακόμα να κολλήσετε φυματίωση ή την Νόσο της φυματίωσης.
Το Lancet, είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά γενικά ιατρικά περιοδικά του κόσμου, και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο έγκριτα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο. Στις 14 Μαρτίου 1992, προέβη σε μια μελέτη με 83.000 άτομα που είχαν εμβολιαστεί κατά της φυματίωσης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπόρεσαν να βρουν καμία στατιστικά σημαντική προστασία από το εμβόλιο BCG κατά της φυματίωσης. Η Ολλανδία δεν έχει κάποιο πρόγραμμα για το εμβόλιο BCG, και έχουν το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας της φυματίωσης στην Ευρώπη.
Το 1930, 73 παιδιά σκοτώθηκαν από το εμβόλιο BCG μέσα σε λίγους μήνες. Υπήρχε ένας παρόμοιος αριθμός θανάτων στην Ισπανία, όταν η Ένωση των ισπανών παιδιάτρων είπαν στα μέλη τους να μην χρησιμοποιούν το εμβόλιο. Μια έκθεση στο Medical Monitor (Ιούνιος 1992) δήλωσε επίσης ότι το εμβόλιο μπορεί να σας μολύνει με τη φυματίωση.
Εμβόλιο φυματίωσης [Bacillus Calmette-Guerin Vaccine (BCG)]
Για την Ελλάδα προτείνεται ο μαζικός εμβολιασμός των παιδιών στην ηλικία των 6 ετών, νηπιαγωγών, δασκάλων πριν από την πρόσληψή τους, πρωτοετών φοιτητών Ιατρικής και Νοσηλευτικής, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που ευρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης.
Ο αντιφυματικός εμβολιασμός εξακολουθεί να γίνεται στην ελλάδα όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή στην ηλικία των 6 ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση mantoux. Για όσα παιδιά δεν εμβολιάστηκαν για διάφορους λόγους στην ηλικία αυτή, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
Τι επίδραση έχει ο εμβολιασμός για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού;
Εμβολιασμός, είναι η πράξη τεχνητής απόκτησης μιας ασθένειας έτσι ώστε να αποκτήσεις ανοσία σε αυτή – και είναι ελαττωματική με διάφορους τρόπους.
Πρώτον, ένα εμβόλιο περιέχει πολλές επικίνδυνες χημικές ουσίες και όχι μόνο τους ιούς ενάντια στην ανοσοποίηση. Αυτά τα εμβόλια έχουν το καθένα τη δική του τοξική επίδραση στο σώμα.
Δεύτερον, η διαδρομή της εισόδου είναι διαφορετική σε μια φυσική ασθένεια. Οι περισσότερες φυσικές ασθένειες θα εισέλθουν μέσω του στόματος ή της ρινικής κοιλότητας, και όχι το δέρμα.
Ο εμβολιασμός σπάει το δέρμα με μια βελόνα και εγχέει ξένα σώματα στην παροχή αίματος. Αυτό παρακάμπτει το ρόλο που παίζει το δέρμα μας στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς επίσης και τις αμυγδαλές, τους βλεννογόνους, και ούτω καθεξής.
Κανονικά, το σώμα παράγει επιπλέον αντισώματα αφού εμπυρευματιστεί από τις αμυγδαλές ότι υπάρχει επικείμενη μόλυνση. Ως εκ τούτου, εάν η μόλυνση καθιερωθεί, θα υπάρξει ένας στρατός λευκών κυττάρων του αίματος, έτοιμος να εξουδετερώσει τη μόλυνση. Στην περίπτωση του εμβολιασμού, αυτή η μόλυνση πηγαίνει κατ'  ευθείαν στο αίμα, χωρίς προγενέστερη συσσώρευση για το σώμα, και δεν υπάρχουν επιπλέον κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να το ελέγξουν.
Τί μας λένε λοιπόν;;; Κάντε το εμβόλιο γιατί έτσι αποφασίσαμε ότι πρέπει, αλλά αν κολλήσετε φυματίωση το εμβόλιο δεν θα σας παρέχει καμία απολύτως προστασία.
Στα 15 έφθασαν τα κρούσματα σε καταυλισμούς της περιοχής μέσα σε ένα μήνα - Θετικοί στο τεστ φυματίωσης 15 εργαζόμενοι νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης
Ο εφιάλτης στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μεγαλώνει και τα κρούσματα ηπατίτιδας Α τείνουν να πάρουν τη μορφή επιδημίας. Αυτή τη φορά αλλά τρία νέα κρούσματα - ανάμεσά τους και ένας 41χρονος Έλληνας ήρθαν να προστεθούν στα 12 του περασμένου μήνα.
Τα τρία νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α προέρχονται από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβαλάς μεταξύ αυτών και Έλληνας εργαζόμενος στο κέντρο, και όλοι τους εισήχθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς.
Ένα παιδί ηλικίας έξι ετών εισήχθη χθες και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου. Τα άλλα δυο άτομα νοσηλεύθηκαν στην παιδιατρική και παθολογική κλινική αντίστοιχα όπου και πήραν εξιτήριο χθες.
Θετικοί στο τεστ της φυματίωσης 15 εργαζόμενοι νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ θετικοί στην εξέταση Mantoux (μαντού) που γίνεται για τη διάγνωση φυματίωσης, βρέθηκαν περίπου 15 εργαζόμενοι σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκτελεστικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Πέτρος Κετικίδης.
Ο κ. Κετικίδης έκανε γνωστό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των εργαζομένων που παρουσίασαν θετική δερμοαντίδραση στο τεστ για φυματίωση, απασχολούνται σε συγκεκριμένη κλινική μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, το όνομα του οποίου όμως αρνήθηκε να αποκαλύψει για ευνόητους λόγους.
«Στον ανιχνευτικό έλεγχο που τους έγινε βρέθηκαν θετικοί στο μικρόβιο της φυματίωσης, πιθανόν να πρόκειται και για ηπατίτιδα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κετικίδης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι σίγουρο ότι οι εργαζόμενοι προσβλήθηκαν πρόσφατα από τη νόσο. «Μπορεί κάποιοι να είχαν αντισώματα από παλιά. Το θέμα όμως είναι ότι νοσούν», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία, αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα.
Καταλήγοντας, ο εκτελεστικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ είπε ότι τα αποτελέσματα του ανιχνευτικού ελέγχου που διενεργήθηκε αποκαλύπτουν ότι οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο και ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Υποχρεωτικός στην Ελλάδα ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α

Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α είναι υποχρεωτικός για όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους με εμβολιαστικό σχήμα δύο δόσεων και επιλεκτικά στους ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις Υ1/Γ.Π. οικ.14020220/12/2011 και Υ1/Γ.Π. οικ.14095821/12/2011-Υπουργείο Υγείας.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται προς όλους αρμοδίους αλλά και το υπουργείο Υγείας είναι γιατί οι πρόσφυγες που έχουν έρθει στη χώρα μας από τον περασμένο Ιανουάριο και φιλοξενούνται στους καταυλισμούς δεν εμβολιάστηκαν έγκαιρα για να αποφευχθεί όλη αυτή η επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία που έχει δημιουργηθεί.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί για ακόμα μία φορά είναι ότι τον Ιούνιο ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στο γενικό πληθυσμό ήταν 15. Από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα σημειώθηκαν 15 κρούσματα ηπατίτιδας Α σε ένα  καταυλισμό 2000 ατόμων.

Ακόμη και παιδιά προσβάλλονται στα hot spots

Νοσηλεύονται στην Παιδιατρική και Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης.
Σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι στην Παιδιατρική και Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς επτά παιδιά ηλικίας από 2 ως 10 ετών και μία 18χρονη από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας ήρθαν με ίκτερο και νοσηλεύονται με ηπατίτιδα Α.
Ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων Αχιλλέας Καλεμκερίδης επιβεβαιώνει το γεγονός και δηλώνει στο protothema.gr ότι γιατροί και νοσηλευτές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
-Είναι το νοσοκομείο σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει το γεγονός;
Πιστεύω ότι τα παιδιά θα ήταν φρόνιμο να μεταφερθούν άμεσα σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα τον περασμένο Μάρτιο που είχαμε ανάλογο περιστατικό πάλι από καταυλισμό προσφύγων το κρούσμα είχε μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη.
-Υπάρχει κίνδυνος για τους υπόλοιπους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό;
Τόσο οι ασθενείς όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και έχουν πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις.
-Έχει ενημερωθεί το υπουργείο Υγείας;
Για το θέμα έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας.
Οπως λέει ο κ. Καλεμκερίδης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ τα δηλωθέντα κρούσματα ηπατίτιδας Α ήταν 86 το 2014 και 62 το 2015. Μέσα σε ένα δεκαήμερο έχουν δηλωθεί και νοσηλεύονται 8 κρούσματα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για πολύ σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

«Μέσα σε 10 μέρες είχαμε 8 κρούσματα»

«Σαν εργαζόμενοι είχαμε επισημάνει τις άθλιες συνθήκες που διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και τα θέματα υγιεινής που προκύπτουν και δυστυχώς επαληθευόμαστε καθώς σε 10 μέρες είχαμε 8 περιστατικά», τόνισε o πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, Τριανταφυλλίδης Βασίλειος και απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τα θέματα υγιεινής στο κέντρο φιλοξενίας, καθώς όπως επισημαίνει πρόκειται για λοιμώδη νοσήματα, τα οποία δεν πρέπει να  εξαπλωθούν. Παράλληλα τόνισε πως το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, δεν έχει την ανάλογη υποδομή.

Η ποινική εγκληματική ευθύνη του υπουργείου φανερώνεται ακόμη και με την βιασύνη να φέρει στο σχολείο μας παιδιά που δεν εμβολιάσθηκαν ή ακόμη και αν εμβολιάσθηκαν πρέπει να περάσει πάνω από ένας μήνας για την επίδρασλη του! Ποιοί ιατροί θα βάλουν επίσημα την υπογραφή τους; Οι ιατρικοί σύλλογοι θα διαβεβαιώσουν εγγράφως για την υγεία των παιδιών μας και όλης της Ελληνικής κοινωνίας που ήδη έχει καταρεύσει; Ποίοι θα έχουν την ευθύνη αν νοσήσουν τα παιδιά μας ή εμείς; Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι ανεύθυνοι που προκάλεσαν την είσοδο ασθενειών και επιδημιών στην Ελλάδα;
 Ήδη υπάλληλος hot spot στις βιολογικές τουαλέτες των hot spots νόσησε με ηπατίτιδα και πλέον δεν δέχονται ούτε τα παιδιά του υπαλλήλου αυτού στο τοπικό νηπιαγωγείο λόγω της ασθένειας που κόλλησε.
    Τέλος, αποκρούουμε και αρνούμεθα τους χαρακτηρισμούς περί ξενοφοβίας ή ρατσισμού, διότι εμείς υπερασπιζόμαστε τα Συνταγματικά μας δικαιώματα ως Έλληνες πολίτες, υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα και την Δημοκρατία, σε αντίθεση με αυτούς που διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, της απειλής κατά της ζωής μας, της φθοράς της περιουσίας μας και προσβάλλουν τα δικαιώματα στην Υγεια, την ασφάλεια, την Παιδεία την Ελευθερία του λόγου ημών των γονέων και των παιδιών μας.
Εμείς δεν μισούμε, αλλά ΑΓΑΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ:

Να μεριμνήσει για την ασφάλειά μας, την κοινωνική τάξη και ειρήνη, την πάταξη της τρομοκρατίας, την υγεία και την παιδεία των παιδιών μας και την προφύλαξή τους από την βάναυση ΚΑΙ αντισυνταγματική προσβολή των δικαιωμάτων μας εκ μέρους του Υπουργείου δια της υπουργικής απόφασης περί ένταξης στο σχολείο μας των μουσουλμάνων μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

WebCounter.com
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Top WordPress Themes